Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Så kan kolonier fredas och bristen på bostäder i Helsingborg lösas

Om det blev tillåtet att bo permanent i sin kolonistuga skulle många göra det och då blir åtskilliga bostäder lediga utan att man behöver bygga nytt. Det skriver Dan Svenhall. Bilden är från Närlunda koloniområde.Bild: Stefan Ed
Helsingborg har flera centralt belägna koloniområden som är en viktig del i stadens speciella charm. Att ta bort dessa och ersätta dem med förtätad bebyggelse som stadsbyggnadsförvaltningen föreslagit går fullständigt emot allt modernt tänkande kring stadsplanering och hållbar utveckling. Lyckligtvis tycks detta förslag inte få så mycket politiskt stöd.
Men det finns ett ökat tryck på kommunen att få fram fler bostäder. Om det blev tillåtet att bo permanent i sin kolonistuga skulle många göra det och då blir åtskilliga bostäder lediga utan att man behöver bygga nytt. Man skulle kunna börja med de koloniområden som redan har en hög andel stora och isolerade stugor.
Det finns ett nytt avtal mellan kommunen och koloniområdena som tillåter att man får bygga ut stugorna till 50 kvadratmeter. Kommunen har också redan beslutat att stugorna inte får ha så kallade stenkistor för avloppsvatten utan måste anslutas till kommunalt avlopp eller annan miljömässigt godtagbar lösning.
Detta har visat sig svårt att genomföra och finansiera för koloniföreningarna och de enskilda kolonisterna. Skulle man tillåta permanent boende i kolonistugorna för de som ansluter sig till det kommunala avloppsnätet så blir ju både kostnader och besvär betydligt rimligare för den enskilde kolonisten. Då kan man förstås också lägga ner frostsäkra vattenledningar samtidigt.
Kommunen ställer nya krav på att områdena ska hållas öppna och tillgängliga för allmänheten och detta ökar risken för inbrott och skadegörelse. Det problemet skulle också minska om det alltid fanns boende i området.
Argumenten mot permanent boende har varit otillfredsställande avloppslösningar, för dålig boendestandard och att kolonierna är tänkta för odlingsverksamhet. Nu är läget förändrat. Med kommunalt avlopp, odlingskrav på 30 procent av ytan och en tillåten stugstorlek på 50 kvadratmeter finns inte längre dessa hinder.
Låt koloniområdena bli en ny boendeform! Jämfört med villaområden innebär det ett tätare och mer ekologiskt boende och med möjligheter för kommunen att styra över sådant som häckarnas höjd och att en viss del av ytan måste användas till odling. Eventuella juridiska hinder går säkert att lösa om viljan finns.
Om området då även fortsättningsvis kan fungera som en enda fastighet så blir det ju inte några nya åtaganden för kommunen med vinterväghållning, sophämtning och annat, utan allt sådant kan fungera som nu, med central sophantering för hela området. Även brevlådor kan förstås placeras samlat vid huvudentrén.

Dan Svenhall

kolonist i Helsingborg
Läs också Skriv på Min mening
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen