Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Getosttillverkare lämnar Ven

Paret Björne lämnar inte bara ön. De lämnar också getgården, med hopp om att någon vill ta över osttillverkningen.

"Är du sugen på att starta ett nytt liv?" Så skriver Hvens getost på Facebook.
Ägarna, Ninna och Glenn Björne, har lagt ut sin gård till försäljning för 3,5 miljoner kronor, med mark, där ett 80-tal mjölkgetter och ett 40-tal killingar bor.
Varför säljer ni getgården?
– Vi ska sadla om och göra något annat. Vad vet vi inte. Att hålla på med både djur och osttillverkning tar på krafterna ibland. Vi gick väl in i väggen lite, säger Glenn Björne.
Snart ska Glenn Björne skiljas från Hvens getost. Men han hoppas fortsätta med getter även i framtiden.Bild: Peter Frennesson
– När vi startade Hvens getost 2003 fick vi höra att man orkar tio år med både djur och osttillverkning . Så vi har överskridit det. Men det har varit mycket roligt också.
Vad händer med era getter?
– Vi har sålt 25, men behåller resten just nu. Vi hoppas det finns någon gårdsmejerist som vill ta över, och då måste det finnas getter kvar.
Stannar ni kvar på Ven?
– Nej, vi flyttar nog till någon liten gård på fastlandet, där man kan ha djur. Det är enklare än på Ven, där det kan bli höga transportkostnader och tar lång tid om man som vi tar grovfoder från fastlandet.
Så ni fortsätter som bönder?
– Nja, månskensbönder, men vi vet inte på vilket sätt. Djur kan vi inte vara utan. Vi ska i alla fall inte göra ost. Kanske slaktdjur, finkrogarna skriker efter killingkött.
Säljer ni varumärket också?
– Ja, det blir det ju. Ven är ju ett bra varumärke.
Någon höjdpunkt från de här 13 åren?
– Många. När prinsessan Victoria skulle inviga Tycho Brahe-museet köpte hon chèvre hos oss. Ninna la ner mycket tid på den, men det råkade blev blåmögel i den, så det blev en blå rulle istället för en vit.
Hörde hovet av sig och klagade?
– Nej, vi hörde inget, säger Glenn Björne.
Ninna och Glenn Björne framför den gård som de snart ska lämna.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen