Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Lokal mat på förskolans bord

På NaturGlimtens förskola i Farhult kommer köttet från närliggande gårdar.

Kockarna Niklas Wall och Johan Rasmusson hjälper förskolebarnen på NaturGimten i Farhult att ta upp av lunchen, lasagne. I köket lagas maten från grunden och med mycket närproducerat livsmedel.Bild: Anders Malmberg
I oktober ska Höganäs kommun börja arbeta med vilka krav som ska ställas i nästa livsmedelsupphandling. Maten som kommunens kök lagar går ut till kommunala äldreboenden, skolor och förskolor.
Läs mer: Lokal mat är målet för kommunen
Kommunen vill gärna handla närproducerat, men får enligt EU-regler inte ställa krav på vem som levererar utan endast vad. Därför behöver kommunen gå en byråkratisk omväg om de vill ha närodlat och ställa tekniska krav som gynnar de lokala livsmedelsproducenterna.
– Vi har inte alls det problemet. Vi köpa och laga vad vi vill, så länge pengarna räcker, säger Anki Rosenkvist, förskolechef på den fristående förskolan NaturGlimten i Farhult.
I de mål som förskolan bestämt och skrivit ned står det att maten i möjligaste mån ska vara närproducerad och svensk. Och att den ska lagas från grunden. Nyligen levererades en halv oxe, 215 kg, till köket, den kom från Henrik och Helen Andersson i Fjälastorp, en av tre lokala köttproducenter som levererar till NaturGlimten.
– Det är underbart att jobba i ett kök som satsar på maten. Det bästa är att vi får fria tyglar och kan göra vad vi vill. Och att se barnens reaktioner, säger ansvarige kocken Niklas Wall.
Kockarna Niklas Wall och Johan Rasmusson lagar så gott som all mat från grunden i köket på NaturGlimtens förskola.Bild: Anders Malmberg
Han är en av två kockar på NaturGlimten där köket ligger som ett hjärta mitt i byggnaden. Förskolan har 70 barn och ibland får några av de större barnen hjälpa till i köket. Inför lunchen är kockarna med ute i matsalen och presenterar maten. Dagens mat är lasagne med rivna morötter och en sallad av tomater och rödlök.
– Man får höra direkt om barnen tycker om maten och de brukar äta som hästar, säger Niklas Wall och ser nöjd ut.
Kocken Niklas Wall på NaturGlimtens förskola berättar för en grupp barn att dagens lunch består av lasagne och sallad med tomater och rödlök.Bild: Anders Malmberg
NaturGlimten beställer resten av sina matvaror från grossisten Nordströms i Varalöv, som har en hel del lokalproducerade varor.
Varför köper ni inte grönsaker direkt från bönderna i bygden?
– Det är andra regler om vi ska ta in mat med jord på. Då måste den sköljas innan den kommer in i köket och då behövs ett skaleri, säger Anki Rosenkvist.
– Så därför köper vi tvättade grönsaker, säger Niklas Wall.
– Lagar och regler bromsar, annars hade det varit enklare att köpa direkt från bönderna, säger Anki Rosenkvist.
Förskolechefen Anki Rosenkvist sitter ned med barnen. Matsalen ligger mitt i förskolan och är som byggnadens hjärta.Bild: Anders Malmberg
Några av förskolans barn har ätit färdigt och fler grupper droppar in i matsalen.
Märker ni att maten är närproducerad, är den godare?
– Ja, det går inte att jämföra. Mycket kött är behandlat, preparerat på olika sätt, men det är inte vårt. Och så har djuren gått ute och betat och haft det bra, säger Anki Rosenkvist.
Gå till toppen