Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Försvunnen runsten återfunnen

Av en slump hittade arkeologer i Uppsala en runsten som varit borta i 180 år. Väldigt ovanligt och årets fynd, anser experter.

Den "försvunna" runstenen där den nu har hittats igen, strax intill Hagby kyrka, väst om Uppsala.Bild: Emelie Sunding/Upplandsmuseet
Stenen, som är runt 1,80 meter hög och 1,35 meter bred, hittades i marken några meter från Hagbys kyrka väster om Uppsala, när en åskledare skulle grävas ner runt byggnaden.
– Jag såg direkt att det var någon form av runristning på den. Det är ett väldigt speciellt fynd, säger Emelie Sunding, arkeolog vid Upplands museum, till TT.
Stenen ska vara rest och ursprungligen inristad vid mitten av 1000-talet. Det är känt att stenen på medeltiden användes som tröskel till vapenhuset vid Hagbys kyrka och någon gång på 1600-talet tecknades den av. Den teckningen finns sedan många år i Upplandsmuseets arkiv. När så kyrkan revs på 1830-talet föll stenen i glömska.
– Vi vet att den legat där sedan 1400-talet, då kyrkan byggdes. Det finns en skriftlig uppgift från mitten av 1800-talet där det står att stenen är försvunnen och förmodligen bortflyttad. Då hade man "tappat" bort den, men nu kan vi se att den antagligen har legat kvar på samma plats, säger Emelie Sunding.
Stenen återfanns i vad arkeologerna tror är nästan originalstorlek, även om den har små skador. När runstenen på 1600-talet tecknades av täcktes delar av stenen av fundamenten till portalen till vapenhuset. Då gick det bland annat att se en del utsmyckningar och en inskription "Jarl och ...stenen efter Gerfast, sin fader". Nu ser arkeologerna att det finns fler runor och ornament på stenen.
– Det är delar av tre runor som vi redan nu kan se och förhoppningsvis går det att tyda dem när stenen rengjorts. Vi kan också se att det finns en fågelfigur inristad i överkanten. Den har vi bara anat. Tidigare syntes bara fötterna.
Stenen är typisk för en runristare vid namn Foot som vid den tiden ristade många stenar med liknande motiv i den delen av Upplandstrakten och även i Stockholm.
– Det är väldigt ovanligt att man hittar stenar i så här gott skick och som är nästan hela. Särskilt om de är helt okända eller saknade. Man kan hitta fragment av runstenar, det är inte ovanligt, men att hitta en som är nästan hel, ja det är väldigt ovanligt, säger Emelie Sunding.
Hon kan inte minnas när det skedde senast.
Nu ska stenen plockas upp ur schaktet och rengöras. Var den stod när den restes vet ingen exakt, men nu ska den antagligen ställas i närheten av kyrkan där den hittades.
Gå till toppen