Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nior vill bygga sig till seger i Sydkorea

Raqia Ghalami hade aldrig gått i skolan när hon kom till Sverige för drygt tre år sedan. På onsdagen åker hon och klasskompisen Gino Persson till Seol för att tävla mot andra niondeklassare i en matematik-tekniktävling.

Gino Persson och Raqia Ghalami representerar Sverige och Helsingborg vid en tekniktävling i Daejon i Sydkorea på lördag.Bild: Tom Wall
– Raqia är bättre på att bygga och konstruera och jag är bättre på att skissa och mäta, berättar Gino Persson.
På sista tiden har de två jobbat ihop sig som team för att möta sex andra svenska lag och ett antal koreanska i en final i 4Dframe-bygge. De sitter i biblioteket på Wieselgrensskolan och bygger en bro.
Det enkla modellbygget som utvecklats i Sydkorea kräver kunnande i matematik och teknik. Här tänker eleverna vinklar, hållfasthet, tyngder och krafter. Den fjärde dimensionen förutom höjd, bredd och längd är tiden. Eleverna tror att just tidspressen kommer att bli deras tuffaste utmaning i finalen på lördag.
”Heja, heja! Bästa eleverna!” hojtar lärare och andra elver på Wieselgrensskolan, när Raqia Ghalami och Gino Persson passerar i korridoren. Själva är de ganska nervösa inför tävlingen.Bild: Tom Wall
Raqia Ghalami vann 4Dframe-tävlingen i Vattenhallen i Lund tillsammans med klasskompisen Ali Madadi i maj, men eftersom han inte har något giltigt pass fick Gino Persson hoppa in som ersättare i finalen. Deras mattelärare Hamid Yasin följer med som coach.
– Det ska bli jättespännande och jag känner mig hedrad av att ha blivit utvald av Hamid, säger Gino Persson.
Hans parhäst är helt fokuserad på att de ska vinna. Raqia Ghalami hade aldrig gått i skolan när hon kom till Helsingborg för drygt tre år sedan. Hon började i sjunde klass på Wieselgrensskolan. Efter att ha gått om sjuan en gång går det nu väldigt bra för henne, berättar matteläraren. Hon läser fysik- och matteprofilen på skolan och hoppas på att komma in på naturvetenskapliga programmet på gymnasiet nästa höst.
– Jag älskar matte och jag älskar Sverige. Min pappa och mina syskon är också duktiga i matte, så de har inspirerat mig, berättar hon.
Familjen flydde från Afghanistan när hon var under ett år. Eftersom de inte hade uppehållstillstånd under åren i Iran fick barnen inte gå i skolan, men en grupp afghaner ordnade en lokal där de afghanska barnen kunde lära sig att läsa och räkna.
– Jag kunde räkna och läsa och skriva på persiska när jag kom hit, berättar hon.
Elevernas matte- och fysiklärare Hamid Yasin är känd utanför Wieselgrensskolan. Han anser att alla kan lära sig matte och hans mattelektioner på youtube har tusentals tittare i Sverige. Nu ser han fram mot resan med de duktiga eleverna där det viktiga är att ha kul.
Under veckan i Sydkorea de hinna bo med andra svenska elever på vandrarhem, besöka museer och skolor och tillbringa en dag på ett universitet i Seol och en natt på studentkorridor med koreanska studenter. De har packat ner lite presenter från Helsingborg att ge bort under resan.
– Och jag har packat mängder av kläder. Jag gillar kläder och vill kunna byta ofta, säger Raqia Ghalami.
FAKTA
4DFrame är ett byggverktyg framtaget i Sydkorea som kan användas för att få eleverna att tänka matematiskt, tekniskt, hållfasthetsmässigt, ekonomisk och miljömässigt beroende på hur uppgiften görs.
Med byggdelarna ska eleverna bygga modeller efter ett tema de ännu inte känner. Arbetet bedömds efter bland annat kreativitet, teknisk problemlösningsförmåga och konstnärlighet.
Vid finalen i Sydkorea den 8 oktober kommer laget att tävla mot andra elever från olika delar av världen i Math and Science Creativity Competition vid NationalScience Museum i Daejeon.
Se filmen om tävlingen i Vattenhallen i Lund.
”Om man är intresserad och kämpar mycket så går det, även om man är nyanländ och inte har gått så mycket i skolan förut”, säger matteläraren Hamid Yasin som är känd för sina youtubelektioner.Bild: Tom Wall
Gå till toppen