Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Odla grönsaker inomhus året om

Saknar du sommarens odlarglädje? Det går faktiskt alldeles utmärkt att fortsätta odla egna tomater, sallad och örter hela året – inomhus!

Hydroponisk odling är ett alternativt sätt att odla inomhus. Tekniken bygger på att plantorna växer i vatten, utan jord.Bild: Ikea
Under de allra mörkaste månaderna kan dina hemmaodlingar behöva lite extra ljus, det ordnar du enkelt med hjälp av växtbelysning. Välj en ljuskälla som inte avger för mycket värme, det är ljuset de spirande bladen vill åt. Det finns dock värmeälskande växter som basilika – den får du att trivas genom att placera krukan på en speciell värmematta som finns att köpa i handeln. Om du har golvvärme ställer du krukan på golvet, det fungerar lika bra.
Örter, tomater, cirusväxter, avokade, paprika och sallad är godsaker du kan odla och skörda inomhus året runt. Plantera fröna i näringsrik jord, är krukorna små tillsätt näring då och då. Som kruka kan du använda vad du vill – bara du gör hål i botten för dränering. För att vara säker på att dina frön gror kan du starta din odling i ett miniväxthus för inomhusbruk, det finns till och med självvattnande modeller.
Odla sådant du använder ofta – så att du verkligen får glädje av skörden. Sår du om med några veckors mellanrum har du alltid färska örter till exempel. Låter du örterna gå i blom tappar de smak och kan bli beska. Så skörda, skörda – det du inte gör av med direkt kan du torka. Eller sätt några kvistar av till exempel oregano i en liten vas och njut av blomningen.

Sju saker att odla inne - några tips:

Örter - Så om och skörda ofta
Tomater - Kräver stor kruka
Avokado - Använd kärnan
Citrusfrukter - Vill ha mycket solljus
Paprika, chili - Kräver mycket jord
Sallad - Välj småbladig som baby leaf och ruccola
Vitlök - skörda bladen till salladen
Gå till toppen