Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Alla människor har en historia att berätta"

Ett världsrekordförsök i intervjuer och Helsingborg sett ur hemlösas perspektiv. Det är två av de projekt som får stöd när stadens visionsfond för tredje gången fördelar sina medel.

Ett världsrekordförsök i flest filmade intervjuer samtidigt får stöd av Visionsfonden. Peter Sporremark är filmaren bakom projektet, här med en av sina frågor.Bild: Tove Scherman
Peter Sporremark är filmaren som är fast övertygad om att alla människor har en historia att berätta. Och han tror på det djupare samtalets vikt.
- Att få berätta om sig själv för någon som lyssnar, det får alla att må bra.
Därför vill han ge så många som möjligt chansen. I december genomför han ett världsrekordförsök i filmade intervjuer. Totalt 200 personer ges möjligheten att två och två intervjua varandra.
- De får 20 minuter på sig att ställa frågor och lyssna till den andre, sedan är det dags att växla, berättar Peter Sporremark.
De som är intresserade får föranmäla sig till evenemanget som genomförs på The Tivoli den 11/12.
- Jag är uppvuxen i Helsingborg och har jobbat på The Tivoli. Både staden och stället ligger mig varmt om hjärtat, säger Peter Sporremark, som planerar att både bjuda in deltagare och låta folk anmäla sig spontant.
Intervjuerna ska sedan både sparas och klippas ihop till en film som ska visas i Helsingborg vid ett senare tillfälle.
- Det blir ett personligt minne för den som kommer hit, kanske tillsammans med en god vän eller släkting. Men intervjuerna blir också ett gemensamt minne för staden, ett dokument som bevaras för eftervärlden.
Peter Sporremark har tidigare samarbetat med Helsingborgs stad om en serie intervjuer av äldre människor. Projektet går under namnet Avtryck och har resulterat i omkring 10 filmade samtal med stöd av Boost Helsingborg.
- Nu vill jag vidga perspektivet och får med människor från så många delar av samhället som möjligt, säger Peter Sporremark, som kommer att vända sig till både äldreboenden och asylboenden för att hitta deltagare.
Totalt 60 000 kronor har Peter Sporremark beviljats för att genomföra sitt intervjuprojekt.
Att skapa ett tidsdokument ur ett nytt perspektiv är också målet med Värmestugans fotoprojekt för personer i utanförskap.
Med hjälp av engångskameror ska deras besökare få dokumentera sin stad och sin vardag. Resultatet ska sedan sammanställas i en större utställning för allmänheten.
- Vi tycker att de hemlösas perspektiv på Helsingborg saknas. Det här är ett sätt att ge dem möjligheten att skildra sin stad. Det behöver inte bara bli en negativ bild. Många har en positiv relation till Helsingborg, säger Angela Elek, en av drivkrafterna bakom Värmestugan.
Visionsfonden i september
Totalt 40 projekt har nu fått stöd genom Helsingborgs stads Visionsfond.
Det senaste beslutet innebär:
33 000 kronor till Alexandra Hvalgren för tre konstutställningar i Mindparks lokaler. Ambitionen är en arena för icke etablerade konstnärer, och ett möte mellan dem och näringslivet.
65 0000 kronor till David Hare som genom projektet EMC ska erbjuda workshops och spelningar inom elektronisk musik.
40 000 kronor till Värmestugan för ett fotoprojekt för personer i utanförskap.
41 000 kronor till Verdandi Söder för en trygg mötesplats för HBTQ-flyktingar.
60 000 kronor till Peter Sporremark för ett världsrekordförsök och tidsdokument i filmade samtal/intervjuer mellan Helsingborgare. Den som är intresserad av att delta kan föranmäla sig på www.dittavtryck.com.
Utöver detta fördelas ytterligare drygt 35 000 kronor för flera projekt på Pixlapiren.
Sista ansökningsdag för nästa beslutsomgång är den 13 november.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen