Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tre höstträdgårdar att inspireras av

Hösten är här – men varför inte njuta av utomhuslivet lite längre? I helgen går Månskensrundan av stapeln och vi har hälsat på i tre av årets trädgårdar för att inspireras av hur man skapar magi i trädgården även när temperaturen sjunker.

Det gamla bordet fick inte plats inne i huset längre för några år sedan – då ställdes det ut i trädgården där den rostiga patinan i kombination med klängväxterna skapar en trolsk stämning.Bild: Caroline Wickmark
En litet skjul kan bli hur mysigt som helst! Här utfyllt med möblemang, filtar, dynor, ett gammalt symaskinsbord, både levande och elektriska ljus och så klart omgärdat av slingrande växter.Bild: Caroline Wickmark
Att kliva in i Mårten Hoveborn och Jörgen Pålssons trädgård i Rögle i skymningstid är som att ta steget i en annan värld. Med slingrande växter och massor av ljusunkter går man på upptäcktsfärd från det ena "rummet" efter det andra. Ett plåtskjul blir en vindstilla och undangömt mysställe, och runt hörnet ståtar ett gammalt rostigt möblemang som blivit överväxt, vilket ger en trolsk och mystiskt känsla. De levande ljusen är många, och på flera ställen visar ljusen längs marken vilken väg man ska ta.
– Vi är ljusmänniskor hela året, så det blir mycket även i trädgården. Vi har en del solcellslampor och spotlights men trädgården ska vara mysigt upplyst - det får inte vara för mycket, säger Jörgen Pålsson.
– Nej, det får inte se ut som en landningsbana. Det är så mysigt när det är vitt på vintern och man tittar ut och ser ett blockljus hängandes i trädet, säger Mårten Hoveborn.
Belysningen riktas upp mot trädstammen och belyser på så sätt växten och dess grenverk.Bild: Caroline Wickmark
Här har de bott i elva år och sedan dess har trädgården förändrats totalt. På baksidan fortsätter de olika rummen att avlösa varandra. Ett långbord invid en grill dyker plötsligt upp och ett snäpp bort skymtas eld från oljelampor som kantar liten damm som man snarare hör än ser. Den spegelblanka ytan syns bara på riktigt nära avstånd då det är omgärdat av olika sorter av högt gräs, någon Mårten och Jörgen Pålsson rekommenderar för att hålla trädgården färgrik långt in på hösten. Mellan de två rummen hittas ytterligare ett, där två solstolar erbjuder möjligheten att lägga sig ner i stund.
Undre äppelträdet har Mårten och Jörgen placerat ett litet arrangemang på en trädbänk med ännu fler lyktor.Bild: Caroline Wickmark
Men trots att de strävar efter en mysig höstträdgård fokuserar de inte på höstplanteringar.
– Vi tar vara på sommarblommarna och njuter av dem på hösten också, genom att vi gödslar och vattnar mycket under sommaren. Nu är många av sommarblommorna nästan som finast hos oss, säger Jörgen.
Oljelamporna fylls på efterhand och lyser upp prydnadsgräset som omringar den lilla dammen.Bild: Caroline Wickmark
Äppleträdets långa armar som sträcker sig ut i en rundad jämn form har försetts med hängande lyktor och ramar in bänken invid stamman som även pyntats upp med fler ljus och krukväxter. Mårten Hoveborn och Jörgen Pålsson tycker generellt att folk nog är för dåliga på utnyttja trädgården under hösten, själva förlänger de gärna utesäsongen så länge som möjligt.
– Det går att göra mycket med trädgården för att man ska kunna sitta ute trots att det blir svalare. Hösten är skön för det går in i någon slags vila. Det blir helt andra färger på blommorna och ljuset bli gulare - det blir ett lugn, säger Mårten.
Äppleträdets grenar har försett med ljuslyktor som ger det en känsla av sagoträd.Bild: Caroline Wickmark
Med filtar och ljus kommer man långt, och så väntar de in i de längsta med att vinterförvara växterna och fröställningarna får sitta.
– Många har så bråttom klippa ner men det skyddar dem och så blir det mat till fåglarna, man kan klippa dem på våren istället, säger Mårten.
– Det ger också en annan känsla till trädgården under vintern. Annars blir det lätt flackt och naket, säger Jörgen.
Mårten Hoveborn och Jörgen Pålsson öppnar sin trädgård under Månskensrundan.Bild: Caroline Wickmark
Hos Bitte och Niels Henriksen i Höganäs råder bråda tider, paret som brukar vara med i trädgårdsrundan på våren ska i helgen även delta i Månskensrundan.
– Egentligen har vi en vårträdgård, så det här är utmaning för mig att ta tag i. Man får tänka steget längre, trädgården har tidigare fångat mig mer på våren, säger Bitte Henriksen.
Bitte och Niels Henriksen..Bild: Caroline Wickmark
Paret har bott i huset i 18 år men det var först sedan barnen flög ut för 10-11 år sedan som trädgårdsintresset växte. Av de förra ägarna fick de rådet att det inte var lönt att plantera något – det skulle ändå inte få fäste i den sandiga jorden. Det är svårt att tro idag. På den lilla tomten på 650 kvadratmeter växer det ett stor antal perenna växter och de har till och med lyckats få in ett litet växthus, egentillverkat av till stor del återvunnet material, där Bittes passion för pelargonier tar plats.
– Här går jag gärna ut och sätter mig på hösten, säger Bitte.
Det lilla växthuset är härligt att ha på hösten.Bild: Caroline Wickmark
I trädgården som de beskriver som delvis medelhavsinspirerad har de i år tagit krafttag när det gäller belysningen.
– Vi har mycket "uplights", spotlights med ledljus som lyser nerifrån och upp. Vi tycker att det ska lysa upp i trädet så man ser grenar och bladverk, att lysa rätt upp i luften är inte så roligt, säger Niels.
– Så att man ser konturerna och skuggorna i växterna, förtydligar Bitte.
Bitte och Niels Henriksen på Björkvägen i Höganäs visar upp inför Månskensrundan.Bild: Caroline Wickmark
När ljuset lyser uppifrån och ner bör det vara gult, tycker Niels.
– För det blir mjukare för ögonen. I fackspråk kallas det 2500.
Byt ut krukor där växterna börjar vissna, och ställ fram de krukor som fortfarande ser bra ut.Bild: Caroline Wickmark
Många olika sorters gräs och hostor tycker Bitte lyfter trädgården på hösten. Och många ser beundrande på de pigga Blodtopparna som lyser upp bredvid trädgårdsgrinden. Två eldkorgar står också utplacerade i trädgården, redo att spraka igång. Det rejäla uteköket ger ytterligare en anledning till att hålla sig kvar ute i trädgården fast att det mörknar.
– Vi har till och med grillat på nyårsafton. Och i fjor plockade vi in de sista växterna först i slutet på november, säger Niels Henriksen.
En kaffekopp på en pinne har blivit ett fågelbad.Bild: Caroline Wickmark

Bitte och Niels tips för en höstfin trädgård:

– Flytta runt krukor till ställen som ser vissna och tråkiga ut.
– Hostor och gräs är tacksamma växter.
– Köp inte för billig belysning. "Man får vad man betalar för".
– När ljuset placeras ovanifrån ska det vara gult för ett mjukare sken.
– Använd skymningsrelä som gör att lamporna tänds och släcks automatiskt.
– Testa ljuset ett par dagar innan du bestämmer dig för att gräva ner några kablar.
– Använd fallfrukt i vackra färger att pynta med i skålar runtom i trädgården.
Charlotte och Lars-Gunnar Fällman.Bild: Caroline Wickmark
Hemma hos Charlotte och Lars-Gunnar Fällman i Munka-Ljungby kliver man rakt in i en vindstilla trädgård i söderläge. Sedan paret byggde till husdelen som blev galleri för några år sedan upptäckte de att nya odlingsmöjligheter öppnade sig när mikroklimatet blev bättre. De första åren frodades ett stort antal engelska rosor i trädgården men på senare tiden har fokuset skiftat. "Ett ordnat kaos" är Charlottes egen beskrivning av trädgården är numera är mer "naturlig".
– Planteringarna ska hålla en viss form men ändå vara som om växterna skulle kunna valt att växa här naturligt. Vi låter trädgården växa organiskt, vi har inte köpt 20 olika plantor förutom till buxbomen, utan vi försöker renodla och flytta om.
– Om kärleksörten trivs på ett speciellt ställe - då får den göra det, utvecklar Lars-Gunnar Fällman.
Med orden "organiserat kaos", beskriver Charlotte Fällman sin trädgård. De senaste åren fokuserar hon på att odla växter som naturligt trivs på platsen.Bild: Caroline Wickmark
Det naturliga urvalet är ett billigt sätt att utveckla trädgården, men tålmodighet krävs.
– Det tar tid att pröva, det är väl rätt så zenbuddistiskt, säger Charlotte och skrattar.
I trädgården gömmer sig många ljuspunkter, vissa mer permanenta än andra.
– Igår kväll kom jag på att hänga en kristall i magnolian, och så tog jag en boklampa i ledljus som jag klämde fast på grenen som lös in i kristallen - det blev jättehäftigt. Det ska bli lite "vad händer här?", säger Charlotte som gärna vill kunna använda sin trädgård för en form av storytelling.
– Charlotte kom till exempel på att hänga ut en sparbössa som ser ut en fågelholk, och satte hon in ett litet ljus som kan fladdra. Då kan man nästan tänka att det bor någon där inne, säger Lars-Gunnar.
I den lilla dammen placerade Charlotte Fällman en strålkastare och ovanpå den en flytande glasstaty. Det skapar ett trolskt ljus som man upptäcker först på närmare håll.Bild: Caroline Wickmark
Lönnen utgör en färgrik bakgrund till äppleträdet som dignar av sin frukt. Bakom trädgårdsmöblemang därunder porlar det i en liten damm. I den placerade Charlotte en strålkastare och över den en flytande genomskinlig staty som ger ett dovt trolskt ljus som man upptäcker först när man står nära. Ett genomgående tema är att använda saker som egentligen inte hör hemma i trädgården.
– Är det för tillrättalagt blir det lite tråkigt, säger Charlotte som inte strävar efter en perfekt trädgård.
Charlotte Fällman gillar att ta oväntade saker ut i trädgården. Tricket att lysa upp en kristall skapade oväntade effekter.Bild: Caroline Wickmark
För mycket ljus vill de inte ha, dels för att fortsätta njuta av ljuset från månen och stjärnhimmeln.
– Men det här heller inte bra att ha för mycket ljus i träden för det gillar inte fladdermössen, säger Charlotte.
Höstaster är en av blommorna som paret Fällman tycker är tacksamt att odla på hösten.Bild: Caroline Wickmark
Bild: Caroline Wickmark
Bild: Caroline Wickmark
Charlotte och Lars-Gunnar Fällman är ute länge i sin trädgård, omringad av hus och växter är det skyddat mot vind och får ett behagligt mikroklimat.Bild: Caroline Wickmark

Charlotte och Lars-Gunnars tips:

– Odla kärleksört, djävulsbuske, hortensia och höstastrar - växter som står länge.
– Använd varmt ljus. (Halogen är till exempel kallt).
– Placera ljusen i markhöjd i trädgårdens utkanter för att skapa känslan av en större trädgård.
– Använd inte för starka strålkastare mot träden – det är dåligt för fladdermössen.
– Dova ljus som syns när man kommer närmare kittlar nyfikenheten.

Månskensrundan 2016

Vad: Besök inspirerande trädgårdar med vackra ljussättningar i höstmörkret.
När: 8 oktober, klockan 18-21.
Var: Trädgårdar runtom i nordvästra Skåne
Arrangör: Helsingborgs trädgårdsförening
Mer info: Hitta kartor och mer information deltagande trädgårdar på www.tradgardsrundorna.se.
Gå till toppen