Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Israel stoppade båt till Gaza

Två svenskor och en fredspristagare finns på ett fartyg till Gaza som den israeliska flottan har stoppat.

En tidigare israelisk bordning av ett fartyg på väg mot Gaza för att bryta blockaden. Arkivbild.Bild: Foto: Freedom Flotilla Coalition
Fartyget Zaytoun-Oliven, som seglar för The Women's Boat to Gaza, skulle ha anlänt till Gaza på onsdagskvällen, enligt organisationen Freedom Flotilla Coalition där svenska Ship to Gaza ingår och som har bidragit till uppdraget.
I den internationella aktivistgruppen finns 13 kvinnor, bland andra V-politikern Jeannette Escanilla och musikläraren Emma Ringqvist samt Mairead Maguire från Nordirland som fick Nobels fredspris 1976 och den sydafrikanska gayaktivisten Leigh-Ann Naidoo som deltog i OS 2004 i volleyboll.
Syftet med resan var att bryta blockaden mot Gazaremsan. Den israeliska bordningen på eftermiddagen drygt 60 sjömil från Gaza ska ha gått lugnt till. Precis som vid tidigare tillfällen tas fartyget till den israeliska hamnstaden Ashdod.
– Tidigare erfarenheter säger att de kommer att gripas och eventuellt delges någon form av brottsmisstankar. De kommer att hållas kvar ett tag, men det har aldrig tidigare lett till rättsliga efterspel, säger Staffan Granér på Ship to Gaza till TT.
Nu inväntar Freedom Flotilla Coalition besked vad som kommer att hända med aktivisterna och advokater i Israel anlitas.

Fakta: Ship to Gaza

Ship to Gaza är en aktivistflotta som har som mål att bryta Israels blockad av Gaza.
Vid den första resan 2010 bordade israelisk militär konvojen och dödade nio personer ur besättningen.
Året därefter förbjöd den grekiska regeringen Ship to Gazas fartyg att lämna de grekiska hamnarna.
2012 bordades svenska fartyget "Estelle" av israelisk militär och bogserades till hamnstaden Ashdod.
Källa: Ship to Gaza
Gå till toppen