Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Handbollen går vidare med hjälmfråga

Handbollsmålvakter får inte bära hjälm för att skydda sig mot huvudskador. Det förvånar Hjärnfonden som anser att hjälm kan skydda mot hjärnskador. Svenska handbollförbundet går nu vidare i frågan.

Landslagsmålvakten Martina Thörn. Arkivbild.Bild: Björn Lindgren/TT
Internationella handbollsförbundet (IHF) har tydliggjort sitt förbud mot huvudskydd till årets säsong och det svenska förbundet vågar inte längre ge dispenser för målvakter som vill ha hjälm.
Hjärnfonden tycker att handbollsmålvakter borde få dispens för att använda hjälm.
"Även om en hjälm inte ger ett heltäckande skydd mot hjärnskakningar bör man inom samtliga idrotter ha ett regelverk som minimerar risken för våld mot huvudet. En hjälm kan dämpa kraftiga stötar mot huvudet såsom vid ett hårt kast eller fall mot golvet", säger Niklas Marklund, neurokirurg och hjärnskadeforskare vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande från Hjärnfonden.
Hjälmfrågan blev aktuell när den förre IFK Skövde-målvakten Joakim Svensson fick nej på sin dispensansökan. Handbollförbundet, som också uppmärksammats på Hjärnfondens kommentar, har redan gått vidare i frågan.
– Vår domarchef har skrivit ett antal mejl till berörda i det europeiska förbundet (EHF) och till det internationella och vi avvaktar svar därifrån, säger Ralf Lundberg, tävlingschef på Svenska handbollförbundet, till TT.
– Vår medicinska kommitté kommer också att sätta ihop en skrivning ut till våra föreningar och samla på sig material. Det som saknas i dag är studier som visar att man eliminerar hjärnskakningar med en hjälm. För att vi ska ändra något måste vi ha lite mer att gå på.
Det svenska förbundet ska sedan gå vidare till EHF och IHF.
Lundberg har fått ett filmklipp från en nyligen spelad Champions League-match där en målvakt, mot reglerna, använde huvudskydd.
– Det har vi använt som argument när vi skrivit tillbaka till EHF och IHF. Vi vet inte om det är en total flopp från matchdelegat och domare eller om EHF sanktionerat detta. Har EHF sanktionerat huvudskyddet faller hela den här bestämmelsen, säger han.
Gå till toppen