Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nyfikna grannar går på visningarna

Går du på visningen när grannen säljer sin bostad; av nyfikenhet eller för att få inredningsinspiration? Då är du inte ensam. En undersökning visar att många följer sin lokala bostadsmarknad på nära håll.

Bild: Claudio Bresciani / TT
Det är på bostadsmarknaden våra livs största affärer sker. Ett bostadsköp representerar en förändring i livet, och markerar övergångar från ett skede till ett annat: första flytten hemifrån, samboskap, äktenskap, familjeliv och seniorboende.
Att vi följer bostadsmarknaden med intresse även då vi inte står inför ett omedelbart bostadsbyte kommer därför kanske inte som någon överraskning. En undersökning genomförd av ett mäklarföretag visade nyligen att drygt hälften av de tillfrågade följde prisutvecklingen i sitt eget bostadsområde.
Men det handlar inte enbart om surfande på bostadssajterna; många hade också gått på visning hos grannen. Hälften av de tilfrågade anger att skälet för detta var att få en uppfattning kring prisläget medan det för 38 procent helt enkelt var nyfikenheten som tog över.
Vi är nyfikna på hur grannen har det. Enligt undersökningen gick 38 procent på visning av ren nyfikenhet.Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT
Var femte var verkligen intresserad av att köpa bostaden och 19 procent uppgav att de gick på visningen för att få inredningsinspiration. Undersökningen är genomförd av TNS Sifo på uppdrag av Svensk fastighetsförmedling.
61 procent av de tillfrågade* svarade att de följer bostadspriserna i sitt eget område. Var tionde uppger till och med att de noggrant bevakar utvecklingen. Det visar sig också att intresset stiger med åldern. De äldsta i undersökningen, 56 till 79 år, svarar i störst utsträckning att de intresserar sig för värdet på sina bostäder.
*Undersökningen är genomförd under mars 2016 i form av en webbenkät via undersökningsföretaget TNS Sifo. 1 069 personer deltog i undersökningen som är statistiskt säkerställd och riksrepresentativ.
Gå till toppen