Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hundraåringen som nästan alltid har jobbat

En zeppelinare mot den mellanskånska himlen. Det är ett av Gurli Hanssons tidiga barndomsminnen. – Jag minns att jag stod på en kulle och höll far i handen när den flög över oss. I dag är det hundra år sedan hon föddes.

100-åriga Gurli Hansson njuter Rosengårds grönska från sin stora balkong: "Jag trivs här. Det är underbara grannar. Alla är så rädda om mig."Bild: Östen Roswall
– Numera vet väl knappt någon vad en zeppelinare är, säger Gurli Hansson.
Den skulle kunna beskrivas som ett gigantiskt luftskepp, en ciggarrformad luftballong som drivs framåt med motor och använd för transporter av passagerare och gods. De var ganska populära under 1920-talet och fram till 1937 då luftskeppet Hindenburg började brinna och 36 människor omkom.
Men tillbaka till Gurli Hansson. Hon föddes i Lillasäte utanför Höör den 7 oktober 1916.
– Jag minns hur jag sprang barfota från maj till oktober när jag var barn. Över stock och sten, säger hon och antyder att landsbygden ännu har en stor plats i hennes hjärta.
Det kan man ana när hon sitter på sin generösa och inglasade balkong på fjärde våningen. Utanför, på den stillsamma innegården, böljar Rosengårds generösa grönska.
– Jag trivs här. Det är underbara grannar. Alla är så rädda om mig. Härifrån flyttar jag inte, slår hon fast.
Gurli Hansson är en förbluffande upplevelse. Hon har nära till skratt, är snabb i såväl replik som tanke, träffsäker i minnet. Hon rör sig lätt och obehindrat och klarar sig utan hemtjänst. Det är närmast obegripligt att hon är 100 år gammal. Som om det vore igår talar hon om ett Rosengård med bara åkrar och ängar eller om det stora trädgårdsmästeriet vid Rönneholmsvägen i Malmö, där hon arbetade.
– Man kan nog säga att jag nästan alltid har varit glad. Jag tror det är därför som jag har blivit så gammal.
Men Gurli Hanssons liv har inte varit utan svärta. När hon var 13 år gammal lämnade hon föräldrahemmet för att arbeta som piga på en bondgård.
– Det var hårt och tungt. Mycket slit.
Vid 17 års ålder, 1933, kommer hon till Malmö för att bli hembiträde på Husie boställe.
Drygt 19 år gammal föder hon äldste sonen Jan-Erik, som avled 1997, 61 år gammal. När hon är drygt 20 år kommer andre sonen Sven-Inge, som idag är 79 år. När Gurli Hansson är 26 föder hon dottern Rose-Marie, idag 74 år gammal.
Familjen slår sig ner på Amiralsgatan, strax invid Folkets hus i Malmö. Genom åren arbetar Gurli Hansson på flera olika ställen, i trädgårdsmästerier, många år i Anderssons charkuteributiker, i klädbutiker, på konditori med mera.
– Jag har nästan alltid jobbat. Jag slutade inte förrän jag fyllde 70. Då arbetade jag på konditori i Oxie.
Under två år kunde hon inte arbeta utan fick helt ägna sig åt att ta hand om sin svårt sjuke make Harald. Han dog 1965. 47 år gammal blev Gurli Hansson änka.
Hon har fått sju barnbarn, varav sex är i livet. Om hon räknar sina barnbarnsbarn blir resultatet tretton.
– Dessutom har jag sju barnbarnsbarnbarn. Och ett åttonde är på väg.
– Jag får åka på så många kalas att jag knappt hinner vara hemma, konstaterar Gurli Hansson.
I lägenheten på Rosengård har hon bott sedan 1978. Innan dess bodde hon några år i dottern Rose-Maries och hennes man Leif Larssons rymliga villa i Höllviken.
– Jag trivdes bra men kände att jag ändå ville ha något eget. Så man kan säga att jag flyttade hemifrån och slog mig ner här. Och här stannar jag, säger Gurli Hansson.

Gurli Hansson

Aktuell: 100 år den 7 oktober.
Bor: Lägenhet i Rosengård i Malmö.
Om att fylla 100: "Jag är den första i min släkt som har blivit så gammal. Ibland funderar jag på om någon däruppe gillar mig."
Firar: Men en stor fest på lördagen i Börringe bygdegård för 110 personer. "Där kommer att finnas både musik och en bartender."
Gå till toppen