Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Spelarna utbildas kring matchfixning

Uppgjorda fotbollsmatcher är en del av vardagen. Nu jobbar fotbollen stenhårt för att stävja det. Ett steg är att utbilda spelarna.

Ängelholms FF:s spelartrupp tar plats i klubbstugan. Den förre elitspelaren Anders Wikström är på besök för att informera om något som tagit en allt för stor plats inom svensk fotboll på senare år. Matchfixning.
Anders Wikström turnerar runt och informerar klubbarna om vad de ska vara uppmärksamma på. Ängelholms FF:s spelartrupp tar plats i klubbstugan.Bild: Mats Roslund
Den förre elitspelaren Anders Wikström är på besök för att informera om något som tagit en allt för stor plats inom svensk fotboll på senare år. Matchfixning.Bild: Mats Roslund
Han är anställd av Föreningen Svensk Elitfotboll i en tjänst, finansierad av Svenska spel, som står på två ben. När det upptäcks onaturliga spel eller liknande är det han som ska kommunicera det. Det andra benet handlar om proaktivt arbete inåt i fotbollsfamiljen. Om spelansvar, regler och anmälningsplikt.
– Man kanske trott att elitfotbollen var förskonad. Det är den inte. Jag fick själv frågan när jag spelade i Gefle för ungefär tio år sedan. En gammal lagkamrat från de lägre divisionerna med spelproblem ville att jag skulle se till att vi förlorade en match mot Helsingborg i slutet av säsongen, säger Anders Wikström.
Sedan 2012 finns det över 70 misstänkta matcher inom svensk fotboll.
Ängelholms FF:s spelartrupp tar plats i klubbstugan för att lära sig om matchfixning.Bild: Mats Roslund
– Det är bra att civilsamhället börjar ta tag i frågan också. Tidigare har man bara kunnat döma enligt mutbrottslagen, men det ligger ett lagförslag med hårdare bestraffningar.
– Polisen jobbar med det, Riksidrottsförbundet likaså och ni i media uppmärksammar det. Ju fler ögon desto svårare är det att genomföra.
Om alla säger nej till matchfixning så finns den inte heller. Det är där det proaktiva arbetet kommer in i bilden och Anders Wikström är ute på resa för att träffa alla 32 SEF-klubbar.
– Det är tungt kriminella människor bakom det här och det gäller att säga nej direkt, på en gång.
Dessutom kommer alls spelare att göra en obligatorisk spelansvarsutbildning. Där får man reflektera över sitt eget spelande och lära sig mer om matchfixning.
– Det finns också regler att du inte spelar på din egen match, inte ens på stryktipskupongen. Det kan du bli avstängd för. När utbildningen är klar ska ingen kunna säga att man inte visste.
I exempelvis England är det totalförbud för fotbollsspelare att sätta spel på någon fotboll. I Sverige gäller förbudet egna matcher, men RF:s tydliga rekommendation är att inte spela på den egna serien.
Tre I:n var något Anders Wikström uppmanade spelarna att ta med sig. Identifiera, Ignorera och Informera.
– Som spelare har du faktiskt anmälningsplikt om du hamnar i något sådant här.
På en informationsfilm fick spelarna se Örebro SK:s Nordin Gerzic berätta om sitt spelmissbruk. Även ÖSK:s tränare Alexander Axén berättade hur han blivit bättre på att se och tyda signaler i en miljö där mycket handlar om att tävla. Han pratade på filmen om vikten av att bryta mönster från ledarhåll.
ÄFF:s tränare Christian Järdler har själv spelat på högsta nivå, men har inte själv upplevt något som tytt på uppgjorda matcher.
– Det Alexander Axén sa på filmen var intressant. Riskgruppen är killar mellan 18 och 24 år och det är vad som finns i en spelartrupp. Åker man på en bortamatch så har ju alla tillgång till matcher och spel i sina mobiler. Det är ett tidsfördriv som kan gå snett. Det förstår man nu via den här träffen, säger Christian Järdler.
Den där gången Anders Wikström själv fick frågan valde han inte att anmäla.
– Om det hade kommit fram så hade det kanske kunnat hjälpa honom, vem vet?
Budskapet är tydligt.
Säg nej direkt.
Gå till toppen