Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Tio år av scenuttryck vars färg långt ifrån falnat

En teater, två skådespelare och en uppsjö av svåra frågor. När Öresundsteatern firar sitt tioårsjubileum under Landskrona kulturnatt nästa fredag vill de visa staden att de är redo för nästa steg.

"Det räcker inte med att komma ut en gång", menar Anders Kungsman. Monologen "The Big Bög Show" visar bland annat på detta, vilket är en av anledningarna till varför den fortfarande är brännande aktuell trots att det har gått åtta år sedan premiären.Bild: Britt-Mari Olsson
Den fria teatergruppen har många starka produktioner. Av Öresundsteaterns 22 egenskrivna pjäser spelas "The Big Bög Show" flitigt på den lilla teatern på Norra Kyrkogränden 32.
En åttondeklass från Glumslövsskolan sitter bänkad i den mörka salongen. Skådespelaren Anders Kungsman inleder punktligt.
Det är nära tvåhundrade gången han framför monologen om att komma ut. Redan i anslaget fnissas det i publiken.
– Flaggan i topp, den fick en snopp! utbrister Anders Kungsman.
Berättelsen om processen med att komma ut som homosexuell dundrar på i ett häftigt tempo, från födseln fram till i dag. Enmansshowen sköts med små, ytterst träffsäkra medel. Medan skådespelaren drar på en regnbågsrandig långklänning och förstärker sin amorbåge med en fuschiaröd läppenna sköter Per Ullberg ljud och ljus.
Freddie Mercurys röst fyller rummet. Queens "I'm the invisible man" blir till tidsmarkören som kastar Anders Kungsman tillbaka till 1989.
– Jag var 20 år då, men kom ut när jag var 18. Det var en rolig, men också orolig, tid. Många drömmar och viljor, säger han och reflekterar över hur mycket som har hänt sedan dess.
Inte minst vad gäller den tioårsjubilerande Öresundsteatern där Anders Kungsman och Per Ullberg delar på det konstnärliga ledarskapet.
– Vår röda tråd är att belysa och verka mot utanförskap. Har vi bara nått ut med budskapet om alla människors lika värde är det en vinst för oss. Men vill man bli rik ska man inte syssla med detta.
Längtan att bli älskad går igen i "Ska du ha stryk ditt jävla pucko!" där Per Ullberg står i strålkastarljuset. Foto: Roland Bengtsson
Teaterduon har gjort sig känd på den skånska teaterscenen för att våga ta i de svåra frågorna. Främst ägnar de sig åt värdegrundsbaserade skolteaterföreställningar med tillhörande workshops, men också åt produktioner med Brukarensemblen, som består av vuxna personer med intellektuell funktionsnedsättning.
– Det finns en allmängiltighet i allt vi gör. Och det säger jag utan att vara förmäten. Ta vår första föreställning "Hitlers barndom" som exempel, den är lika aktuell i dag.
Kollegan Per Ullbergs monolog "Ska du ha stryk ditt jävla pucko!" skildrar en ung mans väg in i tung kriminalitet. Och den senaste pjäsen "#inhatewetrust" belyser näthat och dess konsekvenser, något som går i linje med Öresundsteaterns vision.
– Världen är större för alla människor i dag i och med internet. Monologerna är bra och behövs i det lilla, nära formatet, säger Anders Kungsman.
Men han är också tydlig med att deras konstnärliga greppet är en konsekvens av bristande stöd från staden.
– Vi har blivit tvungna att regissera varandra. Naturligtvis hade vi önskat att vi kunde vara fler på scen, men för det krävs ekonomisk stöttning. Som teatergrupp befinner vi oss i en Moment 22-situation.
Klarar ni av tio år till?
– Utsålda föreställningar, framför allt för skolklasser, och samarbete med omsorgsförvaltningen gör att det funkar. Och visar att vi behövs.
– Men för att kunna utvecklas måste man ha någon som satsar på en. Det kommer in en ny befolkning som vill ha kultur, den utmaningen är vi beredda att möta.

Öresundsteatern

Fri teatergrupp i Landskrona, bestående av Anders Kungsman och Per Ullberg.
Aktuell med: Stadsvandringsteatern "Staden som föddes ur havet" tillsammans med Brukarensemblen under Kulturnatten, fredag 14 oktober klockan 18.30 och 21, med start vid Landskrona museum.
Gå till toppen