Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Nu byggs bostadsmodulerna för nyanlända – trots överklaganden

Markarbetet har påbörjats i Brohult och Mariastaden och om ett par veckor är de första modulerna för nyanlända på plats. Helsingborgshem har inte tid att invänta svar på de många överklaganden som kommit in.

"Självklart hade det varit skönt att invänta länsstyrelsens beslut innan vi bygger, men det fanns inte den möjligheten", förklarar Patrik Tano och Mikaela Åberg på Helsingborgshem.Bild: Sven-Erik Svensson
– Vi har ett uppdrag att hjälpa staden få fram bostäder åt nyanlända före årsskiftet. Eftersom det är bråttom behöver vi köra på så länge vi inte hör något annat, säger Mikaela Åberg som är chef för bosocial utveckling hos Helsingborgshem.
De femåriga tidsbegränsade byggloven för totalt 28 bostäder i Mariastaden, Laröd och Brohult är beviljade av stadsbyggnadsnämnden.
Men både de nio lägenheterna i Laröd och de tio i Brohult är överklagade och ligger hos länsstyrelsen i väntan på överprövning.
När det gäller de nio lägenheterna vid Uppåkragatan i Mariastaden så har ännu inga överklaganden kommit in, men tiden har inte gått ut.
Helsingborgshem väljer ändå att bygga på egen risk.
– Vår förhoppning är ju att det här ska gå igenom. Men skulle det visa sig att vi får backning så får vi avbryta, återställa och leta upp annan mark, säger Mikaela Åberg.
– Det skulle kosta ungefär en miljon kronor att återställa marken och flytta modulerna, säger Patrik Tano som är projekledare hos Helsingborgshem.
Markarbetet för de tio bostadsmodulerna i Brohult har startat. Bakom buskaget vid Ängelholmsleden bygger kommunen bullerplank. Men det har inte med de här bostäderna att göra.Bild: Sven-Erik Svensson
Vi träffar dem i änden av Kollebergagatan i Brohult, precis intill Ängelholmsleden, där Skanska håller på att förebreda marken för modulerna. De ska stå klara för inflyttning vecka 50, alltså i mitten på december.
Längst har markarbetet kommit i Mariastaden, som ska stå klart i vecka 47, i slutet av november.
Snart startar man även i Laröd med beräknad inflyttning i vecka 52, mellan jul och nyår. Här har grannar försökt få igenom inhibition, så att bygget inte får påbörjas innan bygglovet är helt klar, men både länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen har avslagit deras begäran.
Storleken på lägenheterna skiljer sig lite åt. I Mariastaden blir det till exempel fler mindre lägenheter än i Laröd och Brohult.
Och även utseendet blir olika på de tre platserna.
– Det här är inga baracker. Vi har försökt jobba med utsidan så att de passar in. Exempelvis sänker vi ner dem, så att vi slipper ramper utanför, och fasaderna kläs på plats med mörkgrå skivor för att skarvarna inte ska synas, berättar Patrik Tano.
Pris för inköp av moduler och markarbete på de tre platserna är drygt 60 miljoner kronor.
– Men Helsingborgshem bygger på uppdrag av staden som i sin tur får statliga medel till det här, säger Mikaela Åberg.
Vem som ska bo i modulbostäderna avgörs inte av Helsingborgshem. Det blir några av de 228 personer med permanent uppehållstillstånd som Helsingborg i år har anvisats att ta emot. Urvalet görs av Arbetsförmedlingens bosättningsenhet och de nya invånarna fördelas sedan av stadens fastighetsförvaltning.
"Vi har en lista med 36 volontärer i Laröd som vill engagera sig", berättar Mikaela Åberg.Bild: Sven-Erik Svensson
Vilket ansvar har Helsingborgshem för att det ska fungera?
– De blir våra andrahandshyresgäster och vi har ett ansvar. Vi har bland annat skräddarsytt ett informationspaket och kommer att ha en boskola för dem, berättar Mikaela Åberg.
Som en motreaktion på protesterna i Laröd har det också vuxit fram ett engagemang hos frivilliga. De har haft en första träff, och nästa är på gång.
– Nu har vi en lista med 36 volontärer i Laröd som vill engagera sig, vilket är väldigt glädjande. De planerar bland annat ett språkkafé i vår hyresgästlokal och en barnvagns- och cykelpool .
Gå till toppen