Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Här får ingen bo längre – huset är utdömt

Fukt, mögel, dålig ventilation, ohyra, rasrisk och sopor. Problemen är så stora i ett hyreshus på Eriksgatan att miljöförvaltningen förbjuder uthyrning av lägenheterna.

Ägaren till fastigheten på på Eriksgatan 158 förbjuds hyra ut lägenheterna. Nu måste hyresgäster flytta.Bild: Britt-Mari Olsson
Huset på Eriksgatan 158 är i så dåligt skick att ägaren förbjuds hyra ut de fyra lägenheterna. De är i dag uthyrda men nu måste de boende flytta.
Ketheny och Martin Sand bor med sina tonårsdöttrar i en lägenhet på bottenvåningen. De fick beskedet från Landskrona kommun för ett par veckor sedan.
– Vi måste flytta inom tre veckor, säger Ketheny Sand.
Varken hon eller maken kommer att sakna den lägenhet de bott i de senaste fyra åren.
– Det har varit problem hela tiden. Titta här, säger Ketheny Sand och visar vad som hänt i köket.
En dålig elkontakt gjorde att det började brinna när hon använde en brödrost. Det var för ett år sedan men spåren finns kvar fortfarande.
– Han gör ingenting, säger Ketheny om fastighetsägaren.
Miljöförvaltningen gjorde i maj och juni inspektioner i samtliga fyra lägenheter. Resultatet var nedslående: fukt i väggar, ventilationsventiler saknades, unken lukt i badrum, för låg vattentemperatur eller för hög, färg som flagnar, drag från fönster, silverfiskar i alla rum i en lägenhet, lösa eluttag, lösa golvmattor, mögel och mycket, mycket mer.
Listan med fel och brister skickades till fastighetsägaren. Han lovade åtgärder – men inget hände.
Det är den erfarenheten Martin och Ketheny också har av fastighetsägaren.
– Det är katastrofalt. Han lovar och lovar men kommer inte, säger Ketheny.
Under flera månader hämtades inte soporna.
– Det blev ett berg av sopor på innergården där det sprang råttor. Men nu har han tagit bort soporna.
Mahmoud Jadan bor med sin familj i lägenheten intill. Han har på Hyresgästföreningens rekommendation satt in hyran på ett konto hos länsstyrelsen. Fastighetsägaren svarade med att stänga av varmvattnet i lägenheten och, när han har tvättid, elen i tvättstugan.
I tvättstugan i källaren bågnar för övrigt väggarna, de verkar vara på väg att rasa när som helst.
En stor hög grus och sten nedanför ett lägenhetsfönster skvallrar om en gammal stentrappa som ledde upp till Mahmoud Jadans bostad.
Men innan den hann rasa valde Mahmoud Jadan att själv riva den och bygga en trappa i trä. Han var orolig för att hans barn skulle skada sig, det var stor risk att stentrappan skulle rasa av egen kraft.
Inom kort ska alla hyresgäster ut. I ett rekommenderat brev till hyresvärden meddelades han att för några dagar sedan att han förbjuds hyra ut lägenheterna. Gör han det ändå hotar vite.
De hyresgäster som inte själva kan skaffa nytt boende har erbjudits hjälp av socialtjänsten för att få tak över över huvudet.
Tidningen hade gärna velat ställa frågor till fastighetsägaren, Jens Lönberg Rasmussen. Vi har dock inte kunnat lyckats nå honom.
Martin och Katheny SandBild: Britt-Mari Olsson
Ketheny och Martin Sand har bott i sin lägenhet i fyra år. Badrummets väggar och tak fick de skrubba med klorin för att bli av med svartmöglet. Spåren efter möglet finns ändå kvar.Bild: Britt-Mari Olsson
Stenrappan upp till Mahmoud Jadans och hans familjs bostad var i så dåligt skick att den höll på att rasa. Han valde för sina barns säkerhet att själva riva den och bygga ny. Materialet stod trots allt fastighetsägaren för.Bild: Britt-Mari Olsson
Under lång tid växte berget av sopor på innergården. Här kunde också råttor ses springa. Bilden tagen av en av hyresgästerna.
Gå till toppen