Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

De kör Vens camping och krog ihop

Niels Mouritzen tar över campingen på Ven. Men han har idéer för hela ön.

Niels Mouritzen, tillträdande campingägare på Ven, tillsammans med Peter Kinnerfelt, cykeluthyrare och restaurangägare.Bild: Mikael Anjou
Efter lång erfarenhet av besöksnäringen började Niels Mouritzen tröttna – på resandet. Han sökte efter en verksamhet där hans kompetens kunde komma till nytta.
– Jag gick runt på Ven i vintras efter att ha sett att campingen var till salu. Det var fantastiskt!
Han ser ön som en plats för nya tankar, där man kan kan få lugn och ro. En motpol till den urbana livsstilens strida ström av stimulans. Han köpte campingen.
Campingens stugby på Ven. Arkivbild.Bild: Britt-Mari Olsson
– Vi gjorde upp affären i somras och lämnar över siste oktober. Det känns lite dubbelt, säger Berne Ljungqvist i den avgående ägarfamiljen.
Tidigare hade Niels Mouritzen varit nyfiken på Hamnkrogen, som varit till salu under lång tid. Men där var det Cecilia och Peter Kinnerfelt, öns cykeluthyrare, som tog över.
– Vi ville inte att krogen skulle stängas och bli bostad. Det skulle göra ön mindre attraktiv, säger Peter Kinnerfelt.
Efter att ha pratat med banken köpte de krogen, men inte för att driva den själva. Efter renovering hoppas de att en arrendator kan öppna i april, säger Peter, utan att avslöja vem det blir.
Hamnkrogen i Kyrkbackens hamn på Ven. Arkivbild.Bild: Roland Bengtsson
Niels Mouritzen pratade senare med makarna Kinnerfelt och upptäckte att det fanns gemensamma tankar. Nyligen bildade de ett par gemensamma bolag för att sköta drift och fastigheter.
De vill förbättra servicen under lågsäsongen för att göra Ven mer attraktivt. En satsning på tyska och holländska researrangörer kan hjälpa till att förlänga säsongen, eftersom folk på kontinenten har senare semester än många svenskar. Också inför det danska höstlovet kan marknadsföring ge utdelning, bedömer företagarna.
En idé är att skapa ett gemensamt bokningssystem för att hantera cyklar, restaurangbord och boende. Fler anslutna företag på ön skulle göra systemet starkare och Ven till en tydligare destination.
Tänker ni köpa fler företag på Ven?
– Om vi ska engagera oss ekonomiskt i flera företag måste vi ha investerare, till exempel intressenter som redan finns på Ven, med oss. Lyckats vi med Hamnkogen och campingen blir det en riktig bra grund för vår samverkan och även för vårt destinationsbolag. Man behöver ju inte äga för att kunna samverka och utveckla destinationen tillsammans med andra företagare, säger Niels Mouritzen.
Gå till toppen