Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

När får fisken säkra flyktvägar?

Ägarna till de tre vattenkraftverken i Rönne å i Klippans kommun har begärt uppskov med åtgärderna att säkra flyktvägar för fisken i fyra respektive fem år. Något som Klippans kommun motsätter sig.

Klippans kommun tycker inte att Skånska Energi Rönne å Kraft AB ansökan om förlängd genomförande tid för att säkra fiskens flyktvägar är acceptabel.Bild: Anders Berggren
Det beslöts att Skånska Energi Rönne å Kraft AB skulle installera fingaller, avledningsanordningar och säkra flyktvägar för fisken på sina tre kraftverk.
Beslutet var att dessa åtgärder skulle vara genomföra inom 1,5 år när det gäller Forsmöllans kraftverk och inom 2,5 år när det gäller Klippans och Stackarps kraftverk.
Kraftverksägarna var inte nöjda med detta beslut utan har överklagat det till Växjö tingsrätt - Mark- och miljödomstolen. Man vill förlänga genomförandetiden till fyra år för Forsmöllan och fem år för Klippan och Stackarps kraftverk.
Klippans kommun kan acceptera att man får förlängd tid men inte i den omfattningen som man ansökt om. Man är beredd att gå med på 2,5 år för Forsmöllan och 3,5 år för Klippan och Stackarps kraftverk.
Klippans kommun försöker få tillstånd en överenskommelse med bolaget. Man hoppas på att kunna lösa in de tre kraftverket på sikt.
Om bolaget tvingas att gå igång med anläggningsarbetena direkt är kommunen orolig för att det kan bli problem att nå en snabb överenskommelse.
Rönne å är som rekreationsområde både känsligt och populärt. Kommunstyrelsen i Klippan behandlade ärendet vid senaste sammanträdet och det finns många åsikter i frågan.
Klart är dock att fiskbeståndet är viktigt för ån och kritiken mot kraftverken från just fritidsfiskarna är stor. Många fiskar möter sitt öde i kraftverken.
Det är nu upp till Växjö tingsrätt att avgöra hur lång dispens bolaget ska ha innan arbetena ska vara genomförda.
Gå till toppen