Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Danske Bank vill bli av med anställda

Danske Bank har erbjudit 8 000 anställda i Danmark avgångsvederlag i ett försök att minska kostnaderna utan att behöva ta till uppsägningar. De berörda har lite drygt två veckor på sig att svara.

Danske Bank erbjuder avgångsvederlag till tusentals anställda. Arkivbild.Bild: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
– Det här gäller bara anställda i Danmark, säger Anna Sundblad, presschef för Danske Bank i Sverige.
Erbjudandet berör i första hand personer som jobbar med rådgivning och investeringar åt privatpersoner och företag.
Enligt Kenni Leth, presschef på koncernnivå, handlar det inte om någon krisåtgärd utan om att anpassa banken till en framtid med fortsatt trög tillväxt och nedtryckta räntor samtidigt som digitaliseringen av banktjänster minskar personalbehovet.
– Vårt finansiella resultat förbättras, kundnöjdheten går i rätt riktning och vi har vår strategi på plats. Så det mesta ser riktigt bra ut, säger Leth.
– Men vi kan nu se att vi kommer ha en ekonomi där det ser ut att bli låg tillväxt med negativa räntor längre in i framtiden. Det är en utmanande situation som gör att vi går ut och öppnar för frivilliga avgångar i delar av koncernen, tillägger han.
Danske Banks digitalisering av allt från betalningar och överföringar till rådgivning är också en viktig faktor bakom beslutet att dra ned på personalstyrkan.
– Vi upplever att kunderna har börjat ta till sig våra nya digitala produkter. För fem år sedan, 2011, besökte våra kunder i snitt ett bankkontor en gång per månad. Nu är det en gång om året, säger Leth.
Erbjudandet om avgångsvederlag är riktat till 8 000. Men hur många anställda bankledningen hoppas ska nappa på erbjudandet har man inte uppgett, vare sig internt i banken eller externt.
Danske Bank har totalt 19 400 anställda, varav cirka 1 500 i Sverige.

Fakta: Halvårsvinst på 12 miljarder

Danske Bank, med totalt 19 400 anställda, redovisar resultat för årets tredje kvartal i slutet av oktober. Banken gjorde under första halvåret i år en vinst före skatt på drygt 12 miljarder danska kronor, vilket kan jämföras med 12,2 miljarder motsvarande period 2015.
Banken har bland annat en stor exponering mot den krisdrabbade shippingsektorn, som uppgick till drygt 40 miljarder danska kronor vid utgången av årets andra kvartal.
Källa: Danske Bank
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen