Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fortsatt ökning av villainbrott i år

Bostadsinbrotten ökade med 25 procent under årets första halva, jämfört med samma period i fjol. Inför den mörka säsongen har polisen nu fokus på det förebyggande arbetet.

Från januari till juni i år slog inbrottstjuvarna till i bostäder i Kullabygden totalt 121 gånger. Då räknas även inbrottsförsök med. Det är en ökning med drygt 25 procent jämfört med samma period i fjol.
Höganäs kommunpolis Ola Tufvesson säger att det är inbrotten i villor, radhus och fritidshus som ökar. Men orsaken bakom ökningen är svårare att slå fast.
– Jag har inget facit. Men ofta är det så att områden som drabbats en gång ofta drabbas igen. Man är kanske på en plats och rekar, för att sedan återvända. Det är en trend vi ofta kan följa, säger Ola Tufvesson.
Förutom Höganäs är det i Viken och Nyhamnläge som flest inbrott anmälts i år.
Under 2015 drabbades Kullabygden av en inbrottsvåg. På två år hade inbrotten då ökat med 110 procent. I år har ökningen fortsatt, även om den har mattats av.Bild: Barbro Hallin
Bara ett fåtal av inbrotten har klarats upp. Så ser det ut även i den nationella statistiken, påpekar Ola Tufvesson.
– Inbrotten är väldigt svåra. I majoriteten av fallen är vi på plats ganska lång tid efter att brottet skett. Även när vi säkrar spår kan det vara svårt att klara upp det. Har gärningsmannen inte varit misstänkt för ett brott tidigare så finns det inte fingeravtryck registrerade.
När inbrotten är många får polisen in mycket tips, som iakttagelser kring bilar. Men även om man gör kontroller av bilar är det ofta svårt att knyta de misstänkta till ett brott där och då.
Läs också Effekterna av grannsamverkan ska studeras
Bostadsinbrotten har ökat rejält i Kullabygden de senaste åren. Under 2013 anmäldes totalt 26 bostadsinbrott, eller inbrottsförsök, under årets första sex månader. 2014 handlade det om 43 stycken, och 2015 hade siffran ökat till 96.
I år hade alltså 121 händelser anmälts fram till och med juni.
Situationen skiljer sig åt mellan olika kommuner.
– Båstad har också haft en ökning, men Ängelholm har haft en minskning, säger Ola Tufvesson.
Senhösten är inbrottssäsong. Ola Tufvesson och kollegorna fokuserar på att jobba förebyggande.Bild: Britt-Mari Olsson
Ola Tufvesson tror att en kategori av gärningsmännen är organiserade utländska ligor. Toppar med flera inbrott under en kort period tyder på det.
– När det är tjuvar som finns i våra områden kan vi lättare ha koll själva, och även jobba förebyggande, till exempel tillsammans med socialtjänsten.
Läs också Nattarbetare blir vapen mot inbrotten
Under sommaren och början av hösten har det varit relativt lugnt på inbrottsfronten. Bara ett fullbordat villainbrott anmäldes i september, och ett lägenhetsinbrott. Men med den mörka säsongen, från oktober till mars, ökar inbrotten generellt.
– Värdemätaren blir nu under hösten. Den uppmaning vi vill skicka till husägare är att man tänker på belysning och lås och tittar över det inför vintern, för sin egen säkerhet, säger Ola Tufvesson.
Synliga poliser, och närvaro även vid trafikknutpunkter som 111:an, är en del i polisens inbrottsförebyggande fokus. Även grannsamverkan gör skillnad, enligt Ola Tufvesson.
– Det skapar en vaksam attityd bland de boende, sådant känner tjuvarna av. Mycket handlar om att förebygga att brotten begås. Det ska vara obekvämt att komma hit och begå inbrott i Höganäs.
Anmälda inbrott i Kullabygden under första halvåret, januari - juni
• 2013
Inbrott i villa/radhus: 17
Inbrott i fritidshus: 1
Inbrott i lägenhet: 5
Försök till inbrott i villa/radhus: 3
Försök till lägenhetsinbrott: 0
Totalt: 26
• 2014
Inbrott i villa/radhus: 26
Inbrott i fritidshus: 10
Inbrott i lägenhet: 1
Försök till inbrott i villa/radhus: 5
Försök till lägenhetsinbrott: 1
Totalt: 43
• 2015
Inbrott i villa/radhus: 52
Inbrott i fritidshus: 26
Inbrott i lägenhet: 4
Försök till inbrott i villa/radhus: 11
Försök till lägenhetsinbrott: 3
Totalt: 96
• 2016
Inbrott i villa/radhus: 72
Inbrott i fritidshus: 30
Inbrott i lägenhet: 5
Försök till inbrott i villa/radhus: 14
Försök till lägenhetsinbrott: 0
Totalt: 121
Gå till toppen