Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

HIF:s ordförande: ”Vi ser inte att det finns någon quick fix”

Kris i HIF och uppehåll i allsvenskan. Då får Henrik Larsson fortsatt förtroende från styrelsen. – Om någon undrar över om ordföranden i HIF är orolig över situationen så kan jag lova att den oron är väldigt stor, säger ordföranden Sten-Åke Tjärnlund.

HIF:s ordförande Sten-Åke Tjärnlund och styrelsen ger fortsatt sitt fulla stöd till managern Henrik Larsson.
Från och med söndag startar sista sjättedelen av allsvenskan. HIF är på kvalplats, med sex poäng och tolv mål upp till Sundsvall.
Läge eller inte läge att göra någon förändring på ledarsidan? Det svarar ordföranden Sten-Åke Tjärnlund på.
– Det finns inget facit på det här. Det finns statistik på vad som händer om man byter tränare. Det finns både från SHL i hockeyn och från fotbollen. I 50 procent kanske det blir lika bra eller bättre, i 50 procent blir det sämre. Då har vi gjort en bedömning att vi jobbar vidare inne i organisationen.
– Vi har diskuterat både med Henrik och runt omkring fotbollen över huvud taget och om det finns något vi kan ändra på så att vi får bättre resultat, och vridit och vänt på frågorna runt det. Men vi ser inte att det finns någon quick fix utan det handlar om att jobba vidare på den linje vi har.
– Det är ändå många matcher som jag sett att det har varit bra. Inte kanonbra, inte Barcelonaklass om man säger så, men ändå prestationsmässigt rätt bra. Sen har bollen studsat stolpe ut, och stolpe in för motståndarna ett antal gånger.
Men Sten-Åke, kan du säga så när ni har två segrar på de senaste 17 matcherna och nio poäng av 51?
– Ja, att resultatet inte går vår väg ja. Det är väldigt tydligt.
Kan man då prata om att bollen inte studsar er väg?
– Nej, nej. Alltså i det enskilda fallet har vi haft väldigt mycket så, men samtidigt om man tittar över totalen är det klart det finns ett mönster som inte är det vi önskar.
Har ni sonderat terrängen med andra tränarnamn?
– Det vill jag inte kommentera.
Henrik Larsson vid sidlinjen.Bild: MATHILDA AHLBERG
Henrik Larsson har inte lyft frågan själv om att avgå?
– Nej, det har han inte. Vi har haft väldigt öppenhjärtiga diskussioner. Med Henrik. I styrelsen. Med andra. Runt de här frågorna eftersom vi är rätt så bekymrade. Vi kommer fram till att det bästa vi kan göra i dag är att stötta det här laget så mycket vi kan.
Enligt uppgifter håller Henrik Larsson på att, om han inte redan har gjort det, tappa omklädningsrummet – hur ser du på det?
– Det tror jag inte ett skvatt på. Men det är möjligt att någon säger det. Jag tror inte på det med tanke på de samtal som har förts och förs internt i HIF:s organisation.
Med spelarna då eller?
– Med bland annat spelare. Alla i klubben som har beröringspunkter med det här är med i de här diskussionerna. Det är inte så att styrelsen, som någon sa, är rädd för Henrik Larsson, det är väl ingen jävel som är rädd för Henrik Larsson? Det är inte det det handlar om. Det handlar om tron på vad vi kan göra för att få ett bättre HIF.
– Det handlar om en värdering, vad finns det för alternativ och vad tror vi. Vi bedömer att ha kvar Henrik i den här positionen i det här läget är den bästa lösningen.
Men vad gör ni den bedömningen på med tanke på resultaten och ett spel som lovar allt annat än gott?
– Jag har sagt det så många gånger, jag säger det inte en gång till.
Har ni fullt förtroende för Henrik Larsson?
– Ja, o ja.
HIF-depp på planen – en vanlig syn den senaste tiden.Bild: MATHILDA AHLBERG
Men med tanke på er usla trend – behöver ni inte göra någonting för att ändå försöka?
– Ja, fast vi försöker göra någonting, men vi gör det inom ramen för det vi har.
Som du inte kan berätta vad det är?
– Nej, det vill jag inte gå in på.
Har ni pratat om att lyfta in Christoffer Andersson?
– De här interna diskussionerna vill jag inte kommentera över huvud taget, vem som har pratat med vem och vad man har sagt. Det har diskuterats väldigt mycket runt kring det här. Av naturliga skäl. Och de naturliga skälen är precis de skäl du anger. Vi är inte nöjda med resultatet, Henrik Larsson är definitivt inte nöjd med det, spelarna är inte nöjda.
På HIF:s supporterforum finns de som skriver rakt till er i styrelsen att agera – läser du sådant?
– O ja. Och jag får telefonsamtal och svarar på alla mejl jag får och försöker så bra jag kan förklara hur vi resonerar och vad som sker på insidan. Jag har fullt respekt för att folk är väldigt besvikna och tycker saker. Det tycks mycket och väldigt mycket olika saker i vad som borde ske. Det är bra att människor är oroliga för det här, det är riktiga supportrar, de ska vara oroliga. Vi är oroliga.
Förstår du som ordförande det totala allvaret i den situation som HIF befinner sig?
– Ja, det kan jag lugnt säga att det gör jag fullt ut.
”Det är klart att vi förstår att vi kan åka ur, herregud, och det är därför om någon tror att det här är en lätt diskussion det som har pågått kan jag lova att det inte har varit en lätt diskussion.” säger Sten-Åke Tjärnlund .Bild: MATHILDA AHLBERG
Inser du att ni faktiskt kan åka ur?
– Det är klart att det vore ett jäkla hårt slag för oss. Det innebär ju ekonomin och ett nytt Olympia som ska invigas i superettan och att vi måste se över en mängd saker i klubben och starta om från början. Sen över tid om det är så hemskt, det vet jag inte, men det är inte alls något som jag som ordförande vill ha som eftermäle. Det är klart att vi förstår att vi kan åka ur, herregud, och det är därför om någon tror att det här är en lätt diskussion det som har pågått kan jag lova att det inte har varit en lätt diskussion.
Är det några andra förändringar som vi kommer att se?
– Jag hoppas du kommer att se något, men jag ska inte förutspå det här för i slutändan styr jag ändå inte över det som kommer att synas på planen.
Men i form av personer, någon tränarröst till, "Chrisse" (Christoffer Andersson), eller någon som är på väg in?
– Det är inget som jag på något sätt kan prata om, säger Sten-Åke Tjärnlund.
Gå till toppen