Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu har Bengt Jönsson förts till sin sista vila

Bengt Jönsson hoppade på fel buss och försvann. Han hittades i skogen i Mölle ett och ett halvt år senare. Nu har begravningen ägt rum och de anhöriga har fått ett avslut.

"Bengt tog fel buss, hamnade i Mölle, gick vilse den 16 januari 2015
Funnen död i juli 2016 i skogen uppe på Kullaberg bakom Mölle kapell
Han fattas oss!"
Dessa rader fanns med i familjens dödsannons över Bengt Jönsson. De fångar ett öde som har berört människor långt utanför hans närmaste krets.
I fredags, den 7 oktober, tog de anhöriga, vännerna, hans personliga assistenter samt arbetskamrater ett sista farväl av honom. Också begravningen i GA-kyrkan i Helsingborg knöt an till såväl Bengt Jönsson som person som till hans försvinnande.
Kistan var dekorerad med mossa, murgröna, kottar och rönnbär. På kistan lades också hans förlovningsring och armbandsklocka. Dessa båda saker fanns bland det som påträffades tillsammans med hans kvarlevor långt in i den snåriga skogen den 4 juli i år.
– Det blev en väldigt fin begravningsgudstjänst som också påminde oss alla om hans rika liv, berättar Christina Voss Wikström, som var Bengt Jönssons gode man och stödfamilj.
Bengt Jönssons kista var dekorerad med mossa och bär i formen av ett hjärta. På kistan lades också en skyddsängel samt förlovningsringen och klockan han bar vid försvinnandet.Bild: Privat
Vi berättade om Bengt Jönsson i ett längre reportage i juni. Det var historien om en person som, född med Downs syndrom 1962, inte tillskrevs några större möjligheter i livet - så han tog dem. Från tillvaron på barnhemmet, dit han lämnades i tidig ålder, avancerade han till egen lägenhet, sambo, arbete och med ett stort socialt nätverk.
Han åkte på resor jorden runt med sina personliga assistenter, satte stegen till Michael Jacksons "Thriller" på dansgolvet och var så förtjust i Astrid Lindgrens böcker att han inte bara kunde dem ordagrant utan dessutom skrev in författarens hela produktion hemma på datorn, gång på gång, för att "hjälpa" henne.
Kort sagt: han levde ett tryggt och bra liv - tills allting gick snett den 16 januari 2015.
Allt sedan han försvann och hoppet om att han fortfarande var vid liv runnit ut, har de anhöriga önskat att få ett avslut. Ett sådant fick de först när hans kvarlevor påträffades efter ett och ett halvt års sökande, och så nu i och med begravningen.
– Saknaden tror jag att man bär med sig hela livet. Alla dessa saker i vardagen: Bengts glada skratt, att han kunde komma smygande och klappa en på axeln... Vad som har varit en styrka är omgivningens engagemang, han har berört oerhört många människor. Det gör att man inte är ensam i saknaden, säger Christina Voss Wikström.
Christina Voss Wikström vilar i de fina minnena av Bengt Jönsson. Hon tackar också alla de människor, kända och okända, som har varit ett stöd i sorgen.Bild: Sven-Erik Svensson
Varför Bengt Jönsson klev på fel buss vid Knutpunkten får hon aldrig ett säkert svar på. Inte heller varför han hoppade av på Mölle station i stället för att sitta kvar och vända tillbaka till Helsingborg. Eller varför han därefter hamnade inne i skogen. Hon vet bara att han förmodligen kände sig både rädd och arg när han vandrade fram i mörkret.
– Vad som känns bra är att ingen har varit ond mot honom. Han har gått vilse. Jag tror också att han, som hade en god gudstro, var innesluten i Guds himmel redan när han låg där i januari. Skyddsänglarna fanns med honom, säger Christina Voss Wikström.
Hon tänker på vad Bengt Jönsson ofta sa om saker och tings tillstånd: "som det kan bli!"
– Det får man säga här också. Det är jättesorgligt att det var som det var och blev som det blev, men så är det. Ibland får man också acceptera och leva med att inte få veta allt.
Gå till toppen