Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Slovaker mobiliserar mot extremism

I våras tog högerextrema Vårt Slovakien plats i landets parlament och sedan dess har partiet bland annat satsat på medborgargarden. Oro över det stora stödet för partiet bland förstagångsväljare har lett till flera kampanjer riktade till unga.

Deltagare i en demonstration i Bratislava mot invandring, bland annat ordnad av högerextrema Vårt Slovakien, förra hösten. I mitten en av Vårt Slovakiens banderoller med texten "Vårt hem ger vi inte upp och kommer att försvara". Arkivbild.Bild: Samuel Kubani/AFP/TT
Under förra årets brinnande flyktingkris i Europa sökte 330 personer asyl i Slovakien. Åtta ansökningar beviljades.
Trots det gjordes migration till en av de stora frågorna inför landets parlamentsval i mars, och premiärminister Robert Fico skruvade upp tonläget mot invandrare. Men hans socialdemokratiska parti Smer-SD tappade sin absoluta majoritet och regerar nu i koalition med ett antal mindre partier.
Ridande på de främlingsfientliga stämningarna chockade samtidigt ytterkantspartiet Vårt Slovakien genom att ta sig hela vägen in i parlamentet, med åtta procent av rösterna.
Partiet betraktas som nynazistiskt och sprider ett öppet hat mot minoriteter. Landets romska befolkning kallas i partiprogrammet för "parasiter".
Ett av dess uttalade mål är att upprätta en "inhemsk milis". Sedan i april patrullerar partimedlemmar regelbundet ombord på tåg för att, enligt egen utsago, upprätthålla säkerheten.
Partiledaren Marian Kotleba ledde tidigare ett annat högerextremt parti som förbjöds efter att ha uppmanat till rasistiskt våld. Han har nu bytt ut de tidigare uniformerna – slående lika Hlinkagardets, den slovakiska motsvarigheten till Mussolinis svartskjortor och Hitlers SA – mot gröna tröjor. Och man firar inte längre öppet årsdagen av bildandet av den slovakiska fasciststaten. I stället försöker partiet framställa sig som en bredare anti-etablissemangsrörelse.
Att många unga tycks köpa den bilden – över 20 procent av förstagångsväljarna röstade på Vårt Slovakien – har väckt en debatt om bristande skolundervisning i samhällskunskap.
– Det saknas också inslag av kritiskt tänkande och källkritik på skolschemat. Våra unga medborgare är helt enkelt dåligt förberedda på att hantera den här typen av populistisk, xenofobisk, retorik, säger Daniel Milo, expert på extremism vid tankesmedjan Globsec Policy Institute i huvudstaden Bratislava.
Utbildningsdepartementet har tagit fram en manual för lärare om högerextremismens historia. Men den anses vara alltför stelbent.
– Lärare behöver vägledning inte bara i hur de undervisar om historien, utan också om den nuvarande situationen för minoriteter och invandrare, om hur man kan bemöta rasism och hat i vardagen i skolorna, säger Jana Kadlecikova vid Centrum för forskning om etnicitet och kultur i Bratislava.
Parallellt har Stiftelsen ett öppet samhälle och Folket mot rasism inlett kampanjer mot näthat. På lokal nivå satsar initiativet "Inte i vår stad" på utbildning i demokratifrågor och mänskliga rättigheter för unga i regionen Banská Bystrica. Men det är långt ifrån tillräckligt, säger grundaren Rado Sloboda.
– I flera regioner saknar människor möjligheter att hitta jobb, att skapa sig en framtid. Många av dem är frustrerade över situationen och där måste politikerna göra ett bättre jobb för att lösa sociala problem, säger han.

Fakta: Högerextremism i Slovakien

Två partier på yttersta högerkanten gick framåt i det slovakiska parlamentsvalet i våras. Det etablerade högernationalistiska SNS dubblerade sitt stöd till knappt 9 procent.
Extremhögerpartiet Vårt Slovakien tog sig för första gången in i parlamentet med 8 procent av rösterna. Partiledaren Marian Kotleba ledde tidigare ett annat högerextremt parti som förbjöds efter att ha uppmanat till rasistiskt våld. Han har hyllat Jozef Tiso, ledaren som under andra världskriget förvandlade Slovakien till en tysk lydstat och skickade judar till Hitlers koncentrationsläger.
Den slovakiska regeringen har lagt fram ett lagförslag, som behandlas av parlamentet, med syfte att stoppa partiets medborgargarden.
Extremhögerns framgångar i Slovakien förklaras, av experter, delvis med att de lyckats utnyttja det utbredda missnöjet med de traditionella politiska partierna i Slovakien, där inkomstskillnaderna är höga och arbetslösheten hög i vissa regioner.
Enligt den senaste Eurobarometern, som mäter attityder i olika frågor hos invånarna i EU-länder, är dessutom rasism och främlingsfientlighet utbrett i Slovakien. Till exempel uppgav endast 48 procent av respondenterna i landet att de skulle känna sig bekväma med att ha en svart person som kollega, jämfört med 97 procent i Sverige. Motsvarande siffra vad gäller romer var 41 procent.
Källor: Globsec Policy Institute, Eurobarometern
Gå till toppen