Klippan

Konstutställning med ljuset i fokus

Till helgen öppnar en ny utställning i konsthallen. Denna gång är det Hans Meervelds stilla tavlor som ska visas för, och kanske lyfta upp, en hösttrött publik.

Hans Meerveld har flera utställingar bakom sig i Stockholmsområdet, men detta blir den första större i Skåne.Bild: Tom Wall
I Hans Meervelds rum vill man gärna dröja sig kvar länge. I hans tavlor skildras avskalade interiörer där ljuset får spela fritt.
- Jag fascineras av ljus och rum. En korridor, en trappuppgång, ibland bara ett rum med fönster. Mina verk fungerar som fönster mot en avskalad verklighet som jag har en längtan till att vara i, säger Hans Meerveld.
För trots att rummen är tomma på innehåll blir de i högsta grad levande genom sin ljussättning. Stämningen är rogivande, nästan sakral, och väcker också en nyfikenhet hos betraktaren. Vad finns egentligen där bakom hörnet, där ljuset kommer ifrån?
- Jag vill inte styra hur folk ska tolka mina verk. Vi lever i ett samhälle där vi är omgivna av bilder och ljud hela tiden och då är det något med det tomma rummet som är väldigt tilltalande, säger han.
Bild: Tom Wall
De realistiska rummen är ofta helt påhittade, och finns bara i hans eget huvud. Själv kommer han från Nederländerna. Där studerade han vid konstakademin i Groningen, innan kärleken tog honom till Sverige 2002.
Rofylldheten i tavlorna står till viss del i kontrast till det mer livliga arbetet som bildlärare på högstadiet i Eslöv, där han bor sedan 2010.
- Det och det faktum att jag kommer från en stor familj kanske spelar in i mitt val av motiv. Jag trivs bra i de här rummen och kanske kan folk som besöker utställningen också finna en stunds avkoppling i mina miljöer.
Utställningen börjar med en vernissage på lördag 15 oktober klockan 11-13, och pågår därefter till den 20 november. Arrangör är Klippans konstförening och Kultur- och fritidsförvaltningen.
Gå till toppen