Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Mobilförbudet i skolan har gjort dem mer sociala

Sedan terminstarten har skoldagarna i Påarps skola varit mobilfria. ”Lärarna orkade inte hålla på att tjafsa och vi ha blivit mer sociala på rasterna” konstaterar några åttor vi träffar. Men skolan är ändå inte alltid helt mobilfri.

Det blir mer prat i korridorerna sedan mobilerna försvann, tycker Elin-Sofie Lassen Wandahl, Daniella Velic, Love Rundström och Eric Olsson.Bild: Tom Wall
Under uppstartsveckan av terminen beslutade rektor att skoldagarna skulle vara mobilfria. Eleverna hade en massa uteaktiviteter och uppgifter med förskoleklassen där det inte var lämpligt att ha mobilerna på sig.
– Det var jättebra. Vi var mer med de yngre barnen och byggde och lekte med dem istället för att stirra i mobilen. Det var roligt, säger åttondeklassaren Elin-Sofie Lassen Wandahl.
Bild: Tom Wall
Varje morgon samlas mobilerna in i en vadderad speciallåda som låses in i ett värdeskåp på lärarrummet. Först när eleverna ska gå hem får de tillbaka mobilerna. Undantag kan göras om man ska till läkare eller har diabetes eller något liknande. Samma regler gäller för alla, från förskoleklassen till nian.
Läs också Ja till mobilförbud på skola
– Både lärare och elever upptäckte att det blev bättre fokus på lektionerna. Det blev lugnare när det inte burrade i någons ficka hela tiden, så vi bestämde oss för att fortsätta med den här modellen på deras initiativ, säger rektor Thomas Wilton.
Någon gång efter höstlovet kommer den nya modellen att utvärderas. Vi träffar några åttondeklassare på skolan. Förra året var de sjuor och vana vid att bara få ha sina mobiler på rasterna. Bara åttor och nior fick ha mobilen hela dagen.
Eleverna är ganska överens om att det är skönt att slippa mobilerna i skolan. Det har blivit bättre sammanhållning och trevligare på rasterna.
– Det var jättemycket tjafs innan. Istället för att lärarna ska hålla på att tjata i tio minuter efter varje rast för att få in alla mobiler får vi mer lektionstid. Jag tar inte ens med mobilen till skolan längre. Jag orkar inte hålla på att lämna och hämta, säger Daniella Velic.
– Jag tycker det här är jättebra. En del kände nog att det här var jordens undergång, men det gick snart över. Vi är mycket mer sociala på rasterna, säger Love Rundström.
Finns det någon gång ni saknar era mobiler?
– Efter en riktigt stressig lektion kanske man skulle vilja ha mobilen för att koppla av lite. Jag kollar Instagram och Twitter så fort jag kommer hem, säger Daniella Velic.
I ett uppehållsrum på skolan sitter ett gäng nior med sina datorer uppslagna. Till skillnad från åttorna är de vana vid att få ha mobilen i skolan och visst saknar de den ibland på rasterna. Det är lite jobbigt att inte kunna hålla kontakten med folk.
Lite mer sociala har de blivit, men många använder datorn istället för mobilen på rasterna. När en av tjejerna ska kolla en sak råkar hon avslöja att hon visst har en mobil i fickan. Den är helt avstängd på lektionerna intygar hon noga. Snart kryper det fram att hela gänget har sina mobiler på sig. De har inte samlats in denna morgon.
– Det är därför vi har jackorna på oss. Man passar på, säger en av tjejerna.
Läs också Skolbarn mer aktiva efter mobilförbud
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen