Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny giftkoll vid BT-Kemifabriken inför framtida sanering

Marken runt den gamla BT-Kemifabriken i Teckomatorp ska analyseras igen. Först därefter kan man planera saneringen av gifter i jorden.

Fabriksbyggnaden i Teckomatorp sprängdes 1979, men saneringen kräver några år till. Arkivbild.Bild: Tommy Bernquist
Det är kommunala projektet BT-Kemi Efterbehandling, som med bandvagn och betongborr ska skapa 26 hål i området där själva fabriken stod. På djup mellan en och sex meter ska man ta kompletterande prover för att få veta hur stort det giftiga området är och hur höga halterna är.
Arbetena planeras från klockan 07 till 18 under dagarna 17, 18, 19 och 31 oktober och 1 november.
Hur påverkas grannarna?
– Det kan bli lite buller när maskinerna kör in och kanske när de borrar. Vi ska ju borra i betong. Möjligen kan man känna lite lukt, men det blir inte mycket och inte farligt, säger David Bohgard, som leder arbetet med saneringen.
Farligheten är utredd sedan länge, säger han och nämner att provtagningsföretaget inte jobbar med ansiktsmask.
– Det är inte några jordmassor vi ska flytta på, bara borra några hål. Vi hoppas att detta blir den sista undersökningen innan vi kan börja planera saneringen, säger David Bohgard.

Fakta

65 000 ton schaktmassor ska behandlas när den södra delen av området saneras i nästa skede. Den norra delen var färdig och omgjord till grönområde 2009.
Marken i söder bär ännu spår av de gifter som tillverkades i fabriken fram till 1970-talet. Hundratals tunnor med giftiga restprodukter hittades nedgrävda i området. Fabriken, ursprungligen traktens sockerbruk, sprängdes 1979.
Gå till toppen