Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kvinnliga gummiarbetare istället för krigiska statyer

Är det dags att flytta David-statyn från Stortorget - igen? Vänsterpartisten Ingrid Mattiasson Saarinen tycker i alla fall det.

David med Goliats avhuggna huvud under sin fot. Är Ivar Johnsson-statyn på väg bort från Stortorget igen?Bild: Ulf Kristiansson
Det är i en motion till kommunfullmäktige som Ingrid Mattiasson Saarinen för fram tanken att låta två av stadens statyer få nya placeringar.
– Var gång jag passerar statyn och ser Davids fot på det avhuggna huvudet så undrar jag om det verkligen är det här vi vill visa upp, säger Ingrid Mattiasson Saarinen
I motionen citerar Ingrid Mattiasson Saarinen Helsingborgs stadsmiljöprogram: "konsten i det offentliga rummet ska bidra till Helsingborgs identitet...".
I stadsmiljöprogrammet står också att "stadens historia ska levandegöras".
Ingrid Mattiasson Saarinen vill flytta runt statyer i Helsingborg.Bild: Sven-Erik Svensson
Och arbetarna på gummifabriken är ju tveklöst mer Helsingborg än vad Davids seger över Goliat är. Därför föreslår Ingrid Mattiasson Saarinen att David-statyn tas bort från city samt att den staty som visar två kvinnliga gummiarbetare, och idag står utanför Campus, flyttas till en mer central plats i Helsingborg.
– Den kan med fördel placeras utanför något av de stora offentliga hus som byggts med pengar från Dunkers fonder. De pengarna hade aldrig funnits utan arbetarna.
Ingrid Mattiasson Saarinen tror att hon får stöd för sin motion.
– Många jag talat med, oberoende partitillhörighet, håller med. Många har inte reflekterat över det tidigare men håller med när vi pratar om det.
Det här är inte första gången som Ivar Johnssons staty ifrågasätts.
När den placerades nedanför terasstrapporna 1923 blev det en rejäl folkstorm i Helsingborg. Orden var betydligt hårdare då än nu, bland annat skrevs det så här i en pamflett: ”Inte får man fortfarande blamera vår stad genom att på någon offentlig plats ställa upp ett konstverk som ger föredöme av fiendskap, barbarism och blodtörst samt uppfostrar ungdomen till våldsbragder och grymhet.”
1924 togs kommunfullmäktige beslutet att flytta statyn och senare placerades den mer anonymt i Vikingsbergsparken.
2009 hittade den tillbaka till sin ursprungliga plats. Får Vänsterpartiet gehör för sitt förslag hamnar kanske David i Vikingsbergsparken igen.
Arbetarstatyn "Kvinnornas insats vid Gummifabriken", skapad av Jonas Högström Josefine Axelsson, står vid Campus och bör enligt Vänsterpartiet får en synligare och mer central placering i Helsingborg.Bild: Kenny Lindqvist
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen