Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stängd lekplats öppnas efter sanering

I maj stängdes lekplatsen vid Tegelbruksgatan efter fynd av olja i sandlådan. Snart öppnas den igen.

Lekplatsen vid Tegelbruksgatan kan öppnas snart, eftersom marken nu är sanerad.Bild: Mikael Anjou
En förälder slog larm sedan hans barn hade grävt fram sand som luktade olja och hittat ett metallföremål.
– Jag ringde kommunen och de kom nästan direkt, sa grannen Jari Huuskonen till tidningen, då i våras.
Det var Ingrid Simonsson, inspektör på miljöförvaltningen, som kom med tjänstespaden redo. Hon hittade snabbt den stinkande sanden och en metalldel i sandlådan.
Eftersom det fanns misstankar att platsen var farlig att leka på, hägnades den in och barnen fick leka på gröningen intill. Ingen verkar ha fått några skador.
Sedan dess har en grundlig undersökning gjorts, säger Anneli Erson, parkchef i Landskrona.
– Vi fick slutbesked om saneringen häromveckan och har skickat det till miljöförvaltningen, säger hon.
Men någon källa till oljelukten har sanerarna inte hittat. Inte heller dök någon gammal oljetank upp, trot att saneringsföretaget har sökt igenom lekplatsen med metalldetektor.
Under sandlådesanden hittade man bly, kadmium och lösningsmedel i högre halter än naturvårdsverkets riktvärde tillåter för mark där barn leker.
Därför schaktades föroreningarna bort och rena massor fyllde ut platsen, uppger Ingrid Simonsson på miljöförvaltningen.
När miljöförvaltningen formellt godkänt sanerarnas slutrapport börjar kommunens parkenhet med att plocka bort stålstängslet och göra i ordning en ny lekplats.
Så här såg lekplatsen ut i våras, när den hade stängts efter larm om olja i sandlådan. Det är inte känt om samma lekredskap kommer tillbaka.Bild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen