Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gränslösa Möten kan växa

Den 4 augusti riktades blickarna mot Båstad när Gränslösa Möten genomfördes för första gången. Ett arrangemang som får en fortsättning under nästa år och som gärna sprider sig.

Under en dag för lite mer än två månader satte Gränslösa Möten Båstad på den internationella kartan. Och då handlade det inte om tennis utan om möten människor emellan. På plats fanns bland andra prinsessan Sofia, förre statsministern Fredrik Reinfeldt samt Barack Obamas rådgivare John Hope Bryant.
– Jag har pratat med alla inblandade nu och fått mycket positiv feedback. Jag kan konstatera att det blev en supersuccé. Vi lyckades få ihop människor som aldrig träffats där det skapades konkreta resultat, säger Bosse Nilsson som är en av drivkrafterna bakom.
Gränslösa möten kan växa till nästa år. Det berättar Bosse Nilsson.Bild: Tom Wall
Totalt är det ett 20-tal människor som arbetar med Gränslösa Möten.
Även om det inom exempelvis näringslivet är och har varit väldigt populärt med nätverk är Bosse Nilsson ingen vän av just detta.
– Det behövs inte fler nätverk. De flesta har startat med en bra tanke men sedan har de som medverkar blivit för lika och bekräftande. Ska man föra världen framåt då måste du vara med andra som inte är som dig. Den dag du slutar ställa frågan varför, då är det samhället på väg åt fel håll, säger Bosse Nilsson.
Han väljer att resa till Davos i höst och USA i april nästa år för att inspireras och bland annat träffa Bill Clinton. I Davos finns World economic forum.
Bosse Nilsson är väldigt nöjd med Gränslösa Mötens första år.Bild: Tom Wall
– Vi kommer att prata om hur vi kan koppla ihop de nätverk som finns där med Gränslösa Möten. Drömmen är att vi etablerar samarbeten över hela världen och gör allianser. I en delningsekonomi är samarbete och samspel nyckeln till framtiden, säger Bosse Nilsson.
Han vill lägga fokus på morgondagens beslutsfattare och samla dessa samt världens absoluta toppbeslutsfattare.
– Gränslösa Möten handlar om att sammanföra näringsliv, skola, kultur och idrott. Vi tar bort visitkorten och hierarkierna, säger han.
Gränslösa Möten är tänkt att vara en mötesplats där deltagarna ska tänka, tala och göra. Just att göra är något Bosse Nilsson gärna pekar lite extra på.
– Många mötesplatser tar bara upp de två första. Att tänka och tala. Men vi vill ha med göra också. Ska vi få den unga målgruppen med oss måste vi även göra. Det handlar om konkreta projekt som kan leda till att det startas konkreta företag.
I början av oktober släpptes platserna till nästa års Gränslösa Möten som är den 2 augusti 2017. Redan nu är häften av de 300 platserna bokade.
Redan nu är häften av platserna till nästa års arrangemang bokade.Bild: Tom Wall
En utveckling är att den här gången jobba mer med ett nytt digitalt rum där det ska erbjudas bland annat webbsändningar. Några gäster till det kommande arrangemanget har inte presenterats än.
Han tittar även närmare på hur evenemanget kan växa och redan nästa år är det möjligt att det erbjuds två dagar istället för en. Det kan även bli tal om att låta Gränslösa Möten växa och sprida sig till fler platser.
– Båstad är originalet men man kan tänka sig att utveckla det på andra ställen i Skandinavien. Vi hoppas kunna genomföra ett par dagar på andra platser.
Nästa års Gränslösa Möten blir den 2 augusti.Bild: Tom Wall
Ledorden för arrangemanget är "A sustainable tomorrow". En hållbar morgondag.
Än så länge går verksamheten inte med vinst men Bosse Nilsson ser en ljus framtid för Gränslösa Möten.
– Det är en investering fortfarande. Framgent tittar vi på exempelvis hur Davos har gjort med medlemskap och partnerskap. Och i dag man köper ju formellt biljetter som deltagare, säger han.
Tre månader om året befinner sig Bosse Nilsson i Sydafrika och arbetar med sociala projekt. Där kopplar han bland annat ihop afrikanska bolag med svenska företag.
– Det har vi gjort i tolv år nu. För mig är det en viktig del i det gränslösa tänket att försätta sig i olika miljöer på riktigt. Vi är i Afrika och bygger skolor och hjälper barn och ungdomar att få en bättre skolgång samt göra affärer. Det är socialt entreprenörskap på riktigt.
Bosse Nilsson ser fram emot ännu ett Gränslösa Möten-arrangemang.Bild: Tom Wall
Han ser att även då de arbetar med de tuffaste områdena i Afrika så finns det någonting hos de människorna som vi i vår värld kan ha förlorat.
– Med våra mått mätt ha de ingenting. Men de har drömmar och en målbild. De vet vart de är på väg. Många av oss har förlorat det i vårt samhälle, säger Bosse Nilsson.
Gå till toppen