Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

HD:s läsare reagerar på förslag om att flytta Davidstatyn

Det blev blandade reaktioner på förslaget att flytta ”Davidstatyn” från Stortorget. ”Statyn är en del av vår historia” och ”hoppas Ingrids motion vinner gehör”, är några av de kommentarer som har kommit in.

Det råder delade meningar om Davidstatyn vid Stortorget ska flyttas till en mer undanskymd plats.Bild: Ulf Kristiansson
I går kunde HD berätta om en motion av vänsterpartisten Ingrid Mattiasson Saarinen. Förslaget handlar om att Davidstatyn på Stortorget borde flyttas till en mer undanskymd del av staden. Istället borde den staty som visar två kvinnliga gummiarbetare, som i dag står utanför Campus, flyttas till en mer central plats i Helsingborg.
Läs också Kvinnliga gummiarbetare istället för krigiska statyer
Och förslaget har väckt reaktioner bland HD:s läsare.
Många läsare är negativa och tycker att Davidstatyn är en del av Helsingborgs historia och står bra där den står.
”Hur länge har statyn varit där utan att någon har reagerat på detta?”
”Och sen efter det så kan vi riva kärnan för vad ska vi med det gamla skitet till? Bygg ett höghus där. Ett grått fyrkantigt höghus! Historia är ju inget att bry sig om eller?”
”En fråga i jämställdhetens Sverige? Varför skall vi föra fram just kvinnliga gummiarbetare? Finns det inte en mer jämställd staty? Typ en man och kvinna som arbetade på gummifabriken? Om inte borde ni beställa en och smälta ner de andra två då de tillhör en förgången och svunnen tid!”
”Statyn är en del av vår historia.....ska den raderas?...Trött på politiker....de ska BYGGA vår välfärd...vårt samhälle....inte rasera det...FOKUS!!!!”
”Vi ska väl för fan vara stolta över vår historia, det är som att danskarna skulle byta ut sjöjungfrun mot en morot.”
”Och då infinner sig frågan om vem som ska betala för alla dessa omflyttningar? Dunkersfonderna går väl till fotbollen så då får det vl bli något annat som får mindre pengar. Pensionärer och sjuka igen????”
Men alla läsare är inte lika kritiska till Ingrid Mattiasson Saarinens förslag.
”Självklart att kvinnostatyn vid Campus ska få en mer central plats. Den är jättefin.” skriver en läsare.
”Hoppas Ingrids motion vinner gehör”, skriver en annan.
”Är helt enig med Ingrid Mattiasson Saarinen”, skriver en tredje.
Arbetarstatyn "Kvinnornas insats vid Gummifabriken", skapad av Jonas Högström Josefine Axelsson, står vid Campus och bör enligt Vänsterpartiet få en synligare och mer central placering i Helsingborg.Bild: Kenny Lindqvist
Samtidigt får den så ofta diskuterade Magnus Stenbock-statyn på Stortorget även plats i diskussionen.
”När man ändå håller på kan vi ju smälta ner folkmördaren Stenbock och ersätta den med något bättre. Den statyn om något är en skam för staden” skriver en läsare, medan en annan framför att:
”Precis! Att tycka att David och Goliat-statyn är opassande samtidigt som en staty över Helsingborgs störste fiende står 100 meter bort tyder på rätt felslagna prioriteringar.”
Men även i frågan kring Magnus Stenbock-statyn råder det delade meningar.
Magnus Stenbockstatyn får även den motta en del kritik.Bild: Sonny Thoresen
”Stenbock står där då han tog över staden från dansken i slaget vid Helsingborg 1710, ett slag i ett fälttåg för att återta Skåne från dansk kontroll. Skåne har lidit mycket under både danskt och svenskt styre, men anledningen till att statyn står där beror ju på att Stenbock gick segrande ur striden där hans armé var numerärt underlägsen.”
Några som kommenterar kommer även med förslag på vilka statyer som också borde synas i staden.
”Kasta Stenbocken i sjön och sätt upp en liten staty av komikern o humanisten Hasse Alfredsson.”
”Gör en staty på snapphanar.”
”Om ni vet hur borgmästaren Bengt Philcrona såg ut så sätt upp en staty av honom eftersom han räddade många byggnader under kriget mot danskarna.”
Gå till toppen