Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Arkitekter och kommunikatörer skriver ny historia i gammal kasern

En flytt som sitter fint. Fredrik Cardell, Jkab Arkitekter och Bengt Thorn, Thorn Creative Agency delar våningsplan på Kavalleristen i Helsingborg.Bild: Sven-Erik Svensson
Berga kaserns historia i Helsingborg sträcker sig över mer än etthundra år. Nu skrivs ett nytt kapitel. Jkab Arkitekter och Thorn Creative Agency är med om att formulera det. Både genom att utforma omgörningen samt ett nytt, nära samarbete företagen emellan.
Hissen stannar högst upp. När besökaren rundar hörnet öppnar sig våningsplanet i en rad rum. Ett fönster på motsatta sidans gavel låter blicken sträcka ut genom samtliga och ger en uppfattning om vilka ytor det rör sig om.
– Hur långt kan det vara? undrar Bengt Thorn.
– Det måste vara minst 50 meter, säger Fredrik Cardell.
Han borde veta, eftersom han är chefsarkitekt inom Jkab Arkitekter, byrån som har fastighetsägaren Castellums uppdrag att vara med om upprustningen av Kavalleristen, som kontorshotellet i den gamla kasernen sedan länge heter. En närmare kontroll visar för övrigt att avståndet är 52 meter.
Bengt Thorn äger kommunikationsbyrån Thorn Creative Agency, som har sin del i processen att etablera Kavalleristen som ett modernt kontorshus.
Glasade kontorsutrymmen samsas med soffgrupper i de allmänna utrymmena på Jkab Arkitekters nya kontor på Kavalleristen. Ett kontor som nu är nominerat till Sveriges snyggaste 2016. Foto Sven-Erik Svensson
De två företagen delar på ett våningsplan uppe på det som en gång var vindsutrymmen. Lokalerna är på sammanlagt 1 000 kvadratmeter, arkitektbyrån disponerar över något mer än kollegerna i kommunikationsbranschen. Här arbetar ett 50-tal personer.
I mitten av våningsplanet finns ett stort, gemensamt kök med kaffemaskin och matbord. En given samlingspunkt för fika och matpauser.
På vardera sidan köket finns kontorsrum, möteslokaler, soffgrupper, bord att samlas vid stående, bokhyllor som fungerar mer för nöje än nytta. Här och där små överraskningar, som en liten fågel av naturlig modell som slagit sig ner på en av de anslående träbalkarna. Det rör sig om två verksamheter med möjlighet att stänga dörrarna emellan när arbetsdagen är slut, annars öppet.
En flytt som sitter fint. Fredrik Cardell, Jkab Arkitekter och Bengt Thorn, Thorn Creative Agency delar våningsplan på Kavalleristen i Helsingborg.Bild: Sven-Erik Svensson
De två byråerna har samverkat i en rad projekt under årens lopp. För cirka två år sedan dök tanken upp att inleda ett samboförhållande, som förverkligades här på Kavalleristen. Thorn huserade tidigare i lokaler på stan, Jkab fanns ute på Väla södra.
Thorn drev på närmandet, men var först skeptisk till lokalerna på Kavalleristen. Fredrik Cardell kände att det fanns möjligheter i kontorshotellet som fick sin utformning i slutet av 1980-talet.
– Vi lyfte på undertaket, tittade upp och såg volymen i byggnaden. Men det var mycket som skulle bort, det mesta var fel och det blev till att börja om.
Gipsväggar och innertak ut. Fram med takbjälkar och de stora rummens volym, som en del i totalrenoveringen
Ingången till Thorn Creative Agency.Bild: Sven-Erik Svensson
Den gamla kasernen, som uppfördes 1909–1912, användes av militären fram till 50-talet. Efter en tid som fängelse stod byggnaden tom, innan det var dags för förvandlingen till kontorshotell. Nu uppdateras byggnaden till dagens behov. Men det blir inte någon enhetlig lösning utan flera olika, som formas lokal för lokal i takt med att nya hyresgäster flyttar in eller byter utrymmen.
– Det gäller att vara lyhörd för kundernas önskemål.
Förra året kunde så Thorn flytta in. Jkab följde efter i våras. Båda företagen ser att det finns samordningsfördelar på olika plan och anar att det kan växa fram än fler.
– Vi har i grunden en stark samsyn på vilka uppdrag vi vill driva, säger Bengt Thorn.
– Vi använder Thorn som bollplank när det gäller hur vi ska marknadsföra våra projekt.
I framtiden kan det bli gemensamma erbjudanden till kunder, men riktigt hur det samarbetet ska se ut är inte klart.
Kan det då finnas nackdelar med att arbeta så nära rent fysiskt. Kanske vill byråerna ibland arbeta med andra?
– I byggbranschen finns en lång tradition av att arbeta i nätverk med olika aktörer, det har vi gjort i alla tider. Det kvittar, så att säga, vad det står på ryggen, det viktiga är att det fungerar för våra uppdragsgivare, säger Fredrik Cardell.
Håll koll på det skånska näringslivet – följ 8till5:s nyhetsbrev.
En flytt som sitter fint. Fredrik Cardell, Jkab Arkitekter och Bengt Thorn, Thorn Creative Agency delar våningsplan på Kavalleristen i Helsingborg.Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen