Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

IS påstår sig ligga bakom branddåd i Malmö

Terrorgruppen IS påstår sig ligga bakom ett branddåd på Norra Grängesbergsgatan i Malmö i en ny propagandaskrift. Föreningen Aldorr, som bedriver verksamhet i fastigheten ställer sig oförstående till de nya uppgifterna.

Skador på fastigheten på Norra Grängesbergsgatan morgonen efter det misstänkta brandattentatet.Bild: Bengt Arvidson
Branden inträffade i en muslimsk bönelokal i Malmö tidigt på morgonen den 11 oktober, och fastigheten rökskadades.
– Det var en fullt utvecklad brand när vi kom dit, sa Mattias Sköld, inre befäl på Räddningstjänsten Syd till HD-Sydsvenskan.
Någon misstänks ha krossat fönster och kastat in två så kallade molotovcocktails i lokalen. Polisen upprättade en anmälan om misstänkt mordbrand.
Ingen person ska ha skadats i samband med branden.
I det senaste numret av IS-tidskriften al-Naba står det nu att branden var ett dåd som utfördes av ”en krigare från kalifatet”, enligt flera medier.
I texten står det också att lokalen var ett centrum för ”otrogna”, ett ord som inom vissa sunnimuslimska kretsar är ett nedlåtande uttryck för shiamuslimer, enligt Svenska Dagbladet.
Dådet utfördes ”på uppmaning av ledaren al-Adnani”, står det, och syftar på IS-talespersonen Abu Muhammad al-Adnani, som uppmanat till terrordåd mot västvärlden.
Terrorexperten Magnus Ranstorp. Arkivbild.Bild: Victor Lundberg / TT
Man ska ta uppgifterna med "en nypa salt”, säger terrorexperten Magnus Ranstorp, till SVT Nyheter Skåne.
– Jag tror inte att det kommer att kunna etableras att de har något med i spelet. De har som vana att ta på sig allting. De brukar ta på sig terrordåd som de inte har något med att göra.
– Men det är intressant att de nämner branden, att det har nått fram till IS inre tidskrift i ett läge där de är ganska trängda och att de publicerar det här rätt snabbt, säger Ranstorp till SVT.
”Det är ingen världsnyhet och frågan är varför man tar upp en sådan händelse”, säger terrorforskaren Hans Brun till Svenska Dagbladet.Bild: Claudio Bresciani/TT
Terrorforskaren Hans Brun, King’s college i London, säger till SvD att artikeln är anmärkningsvärd.
– Vad som är intressant är att den här händelsen inte har fått jättemycket uppmärksamhet i Sverige, och mig veterligen inte heller internationellt. Frågan är hur de har fått tillgång till den här informationen.
– Som jag ser det har antingen någon tipsat dem om händelsen eller så har de haft kontakt med personen eller personerna som har gjort det. Det som gör mig förvånad är att de överhuvudtaget tar upp en så pass liten händelse. Ingen har omkommit eller skadats mig veterligen. Det är ingen världsnyhet och frågan är varför man tar upp en sådan händelse, säger han till tidningen.
Både SVT och SvD har kontaktat Säpo, som varken vill bekräfta eller dementera att man tagit del av uppgifterna från al-Naba.
Fastigheten där branden inträffade ägs av företaget Almuntadar HB. På adressen finns också Al-Muntadar, en shiitisk församling vars medlemmar framför allt är irakier.
Där finns också en ideell förening, Aldorr. Föreningens talesperson Yaser Mansour tog del av IS-ryktena på fredagsmorgonen.
– Vi vet inte någonting om detta ... bara det som kommit ut i media. Vi väntar på polisens utredning, säger han till Sydsvenskan.
Det är första gången föreningen och fastigheten utsatts för något liknande, understryker Yaser Mansour.
– Vi har inte haft problem med någon över huvud taget. Vi är helt vanliga medborgare och det här är en helt vanlig föreningslokal.
– Vi vill inte kasta anklagelser på någon. Det är inte rätt. Vi måste förlita oss på polisen.
Trots banden mellan fastighetsägaren Almuntadar HB, församlingen med samma namn och trots att Yaser Mansour och personer i Almuntadars ledning sitter i samma bolagsstyrelse i ett annat företag, vill dock inte Yaser Mansour kännas vid att det finns någon moské eller någon verksamhet med det namnet i fastigheten.
– Jag vet inte var de uppgiftenrna kommer ifrån. Vi är en förening av vanliga medborgare, många av dem barnfamiljer. Vi har inget mot någon.
Morgonen efter brandådet var det avspärrat en bit in på förmiddagen.Bild: Bengt Arvidson
Gå till toppen