Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Betalar för p-plats som inte finns

De nya parkeringszonerna retar gallfeber på folk. Personal på Rönneskolan tillhör de argaste. Lärarna riskerar komma för sent till lektioner för att de snurrar runt och letar efter parkeringsplats.

De nya p-zonerna infördes för en dryg månad sedan och bemöttes av kritik från första stund. Ett 50-tal skriftliga protester har lämnats in till kommunens kundtjänst via webbtjänsten "Åsikten".
Syftet med den nya zonindelningen var att effektivisera, förenkla och tydliggöra parkeringen i centrala Ängelholm. Men många upplever att det istället blev kaos.
Parkeringen vid Rönnegymnasiet är ofta fullbelagd sedan de nya parkeringszonerna infördes i cnetrum.Bild: Niklas Gustavsson
På Rönnegymnasiet känner personalen sig hårt drabbad:
– Vi köper ett månadskort för 250 kronor i månaden för att kunna parkera vid vår arbetsplats, men det finns inga lediga platser, säger Athanasia Nilsson Manoloudi.
– Det är otroligt stressigt att köra runt på morgonen och leta, säger Jenny Frick.
– Det är inte rimligt att behöva gå genom halva stan med tunga böcker och dator från parkeringen, säger Marie Hansson.
Lärare vittnar om att de kommit för sent till lektioner. De måste ut och flytta bilar efter tre timmar. Och ibland måste de betala dyra p-avgifter på Parkskolan där deras 30-dagarskort inte gäller.
– Det är som att köpa biobiljett och hoppas att få plats. Hade vi godtagit det? undrar Kristin Eriksson.
Mejeritomten vid Rönnegymnasiet är en av de parkeringsplatser som ingår i 30-dagarskortet för parkeringszon 2.Bild: Niklas Gustavsson
Innan de nya p-zonerna infördes parkerade de på Mejeritomten eller i gatorna omkring. Stadshusets parkering och Nya torg hade också lediga platser för bilister med månadkort. Nu är det fullt på dessa platser.
Gatuparkeringarna gapar däremot ofta tomma. Sedan de avgiftsbelagts och tidsbegränsats till tre timmar har en förskjutning skett till de större parkeringarna. Det har bland annat drabbbat handlarna kring Nya torg, där kunder och boende har svårt att hitta plats.
Flera inskickade protester till kommunen kommer från boende i centrum. Tidigare har de parkerat fritt på gatorna. Förutom att betala måste de också flytta sin bil efter tre timmar för att inte riskera böter. Om de inte hittar någon annanstans där man får stå längre.
Många som har skickat in åsikter om parkeringsproblemet till kommunen har fått svar med utförlig information om var de kan hitta p-platser om det är fullt där de brukar stå, men då får man vara beredd att gå en bit.
Sedan p-zonerna infördes har kommunens försäljning av 30-dagarskort ökat.
Trafikingenjör Ann-Kristin Wiinberg menar dock att det finns tillräckligt antal parkeringsplatser för abonnenterna, men kanske inte just där de önskar.
– Själv parkerar jag vid idrottsplatsen där det finns gott om lediga platser. Det blir en skön promenad till Stadshuset, säger hon.
FAKTA
30-dagarskortet för parkeringszon 2 gäller på Stadshuset, del av Thulingatan, Tegelbruksgatan, Mejeritomten, Rönneskolan, Nya torg, område vid Kallenbergsgatan, område vid Åsbogatan, Värngatan, område vid Nybrovägen, område vid Rosenholmsvägen, område vid Villagatan och område vid Fasangatan.
Här är några åsikter ur kommunens post:
"Jag är mycket medveten om var jag kan parkera i Zon 2, men vem har tid att irra omkring i morgontrafiken och leta parkeringsplats."
"Jag betalar nu 250 kronor i månaden för att inte ha någon plats att ställa min bil när jag kommer till jobbet."
"Jag är sjuk och måste gå upp kl. 6.00 för att få en p-plats på Nya Torg. Inte klokt. Gatorna står tomma med bilar men på torget är det fullt."
"Vi tvingas nu ta bilen till jobbet eftersom vi inte kan flytta den var tredje timme."
"Gatorna i princip är tomma på bilar medan Nya Torg är fullt. Det blir ett problem för för oss boende som inte har någonstans att parkera våra bilar."
"Efter varje gång jag varit ute på uppdrag, är det meningen att jag skall köra runt och leta efter parkering i staden? Tycker inte detta känns som ett bra miljöval eller väl valt sätt att tillbringa min arbetstid. "
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen