Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Teman ska locka fler till Oxhallen

I drygt ett år det varit matmarknad i den gamla oxhallen vid Öresundskraft på lördagar. I mitten av oktober började kommunen fräscha upp och förbättra Husarområdet kring saluhallen. Samtidigt kämpar hallen med allt färre handlare.

”Folk kan vara lite skeptiska till lamm, så lammburgare är ett bra sätt att börja”, säger Mina Kandi.Bild: Sven-Erik Svensson
– Oxhallen ligger centralt, men ändå emotionellt isolerat. Sedan i somras har antalet producenter i hallen gått ner. Nu ska vi satsa mer på teman som exempelvis jul på bryggeriet, säger Rasmus Varfeldt, vd på Helsingborgs Bryggeri som driver Oxhallen.
I den stora gula tegelbyggnaden med vackra fönster pågår lördagshandeln. Folk kommer in för att köpa kött, korv eller marmelader. Hela lokalen doftar av lök, korv och fläskstek. Mina Kandi och hennes son Yossef Kandi steker lammburgare på löpande band. Lammproducenterna från Sigvard Månsgård har varit med i Oxhallen från starten.
– Jag älskar den här lokalen. Den påminner mig om min barndom då pappa var grönsakshandlare på Casablankas största grönsaksmarknad, säger Mina Kandi.
En oktoberöl från fat fick starta helgen för Susanne och Leif Björck som tog med vännerna Susanne och Sven-Erik Bertelsen från Varberg.Bild: Sven-Erik Svensson
Bryggeriet är en central del av Oxhallens verksamhet och träborden i mitten är fyllda av ölsejdlar och ölprovningsbrickor. Susanne och Leif Björck från Helsingborg har aldrig varit i Oxhallen förut, men passade på när vännerna Susanne och Sven-Erik Bertelsen från Varberg kom på besök . Sällskapet laddar upp med en oktoberöl och en charkuteritallrik innan de ska gå på ölprovning.
– Vi ville visa Oxhallen för våra gäster. Det är ju en fantastisk miljö, men jag trodde faktiskt att det skulle vara större, säger Leif Björck.
Jonas och Elton Holmquist Schwartz är återkommande kunder i Oxhallen och Elton vet precis vad det är han vill ha.Bild: Sven-Erik Svensson
En kund med tydligt målfokus är unge Elton Holmquist Schwartz. Han vet att det är vaniljfudge i den lilla blandbutiken i hörnan han vill ha. Pappa Jonas Holmquist Schwartz hänger på och hoppas att samtidigt hitta något till lördagsmiddagen.
– Det här är en trevlig utflykt för att köpa lördagsgodis och god lokalproducerad mat. Vi åker hit när vi har möjlighet. Det är bra att kommunen nu vill satsa på det här området, så att det kan bli mer levande, säger Jonas Holmquist Schwartz.
Han och sonen handlar i en butik för producenter som inte kan vara på plats. Här trängs vitlök och marmelader med korvar, must och godis.
– Om man kommer hit och ens favoritproducent inte är på plats blir man besviken. Därför har vi skapat den här depån. Det har varit en nedgång av säljare och kunder sedan i somras så nu behöver vi få igång det lite. Alla som kommer hit tycker det är jättetrevligt - något som saknas i Helsingborg, säger Daniel Jörnstrand som ansvarar för matmarknaden i Oxhallen.
Att kommunen påbörjat arbete med att göra området öppnare, grönare och med bättre tillfartsvägar är det ingen av säljarna eller besökarna som märkt av, men alla är positiva till en uppfräschning. Projektet påbörjades i mitten av oktober och ska vara klart till årsskiftet.
”Vi är ofta på besök hos vänner i Helsingborg. Jag hittade Oxhallen när jag surfade på nätet. Nu väntar vi på lammburgare”, säger Marie-Louise Beling som var o Oxhallen med dottern Agnes Beling.Bild: Sven-Erik Svensson
Johan Svedberg och Elna Mårtensson provar lager, wittbier, vinteröl, ipa och julöl. ”Till maten gillade de vintern bäst, en ale med karamellmalt” berättar instruktören Henrik Sikberg.Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen