Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Bjuv

Många fyller tomrum efter förlorad storkund

Enago, tillverkare av mjölkfria gröter till allergiska barn, är en av flera producenter som hittat till Ceres i Bjuv efter Nestlés sorti. Och fler är på gång. Nu hoppas företaget på tillstånd för att komma in på den kinesiska marknaden.

Sedan beskedet i december förra året att Nestlé skulle flytta sin produktion från Ceres i Bjuv har företaget gått igenom ett tufft omställningsår. I mars varslades sex av 30 anställda, men redan då fanns det nya kunder på ingång.
– Vi har gått från en jättestor kund till fler kunder i olika segment. Man ska sprida sina risker och det känns positivt, säger Henrik Nyberg som rekryterades till vd-posten för ett år sedan.
I halvårsskiftet avslutades produktionen för Nestlé, men avtal är tecknade med flera nya kunder. Av dem är den största Lantmännen, som flyttar sin blandning och packning av kakmixer från Odense till Bjuv i mars månad.
– Där vi gör vi nu en investering på över 15 miljoner kronor, säger Henrik Nyberg.
Främst är det den delen av verksamheten som handlar om att blanda och packa torra livsmedel som fyllts på. Sedan årsskiftet packar Ceres såser och mixer för stora kunder inom dagligvaruhandeln som Ica, Coop och Axfood. Totalt handlar det om ett 15-tal kunder.
Men i kärnverksamheten – torkning av barnmatsprodukter – finns det kapacitet kvar.
Att tillverka mjölkfritt ställer hårda krav på produktionen. Det vet Enago, en liten svensk tillverkare av gröt för barn med komjölkproteinsallergi. Sedan 2002 har produktionen skett i Tyskland och i Spanien.
Men från och med oktober månad är den flyttad till svensk mark och Ceres fabrik i Bjuv.
– Vi har velat men inte kunnat ha tillverkningen i Sverige förrän nu. Det måste vara en väldigt strikt produktionsmiljö, men Ceres har lång erfarenhet, säger Jennie Kjellberg, dietist och delägare i Enago med kontor i Alingsås.
"Den stora möjligheten är om vi kan få ut produkterna på export till Kina"
I den smala nischen mjölkfri barnmat är Enago stora och finns i alla Ica-butiker, Willys och stora Coop från Kiruna till Ystad.
– Nu kan vi sätta svensk flagga på produkten, och det innebär att vi använda fler svenska råvaror. Det är verkligen en kvalitetshöjning för oss, säger hon.
Totalt har tomrummet efter Nestlé hittills fyllts till mellan en tredjedel och hälften, räknat i ton per år. Men mer är på gång.
– Den stora möjligheten är om vi kan få ut produkterna på export till Kina. Där investerar vi pengar för att få anläggningen ännu mer i trim och för att klara det kinesiska regelverket, säger Henrik Nyberg.
Besked om exporttillstånd till Kina kommer i början av nästa år. Först ska myndigheterna inspektera den svenska anläggningen.
"Det är ytterligare ett tecken på att ägarna står bakom oss helhjärtat."
De sex anställda som sades upp i början av året sina sista arbetspass på Ceres i månadskiftet. Men samma personer kommer att erbjudas ny anställning för att klara volymerna i början av nästa år, säger Henrik Nyberg.
– Det ser ut som att vi kommer att kunna återanställa dem och dessutom nyanställa mellan fem och tio personer.
Samtidigt går ägarna Aqilles Invest AB ut med information om att de renodlar sin verksamhet för att fokusera på livsmedelsbranschen. Det innebär att de säljer delar av sin portfölj.
– Det är ytterligare ett tecken på att ägarna står bakom oss helhjärtat, säger Henrik Nyberg.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen