Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

”Vi kan skapa ett paradis”

Hon vill förändra världen med egna uppfinningar och ett helt nytt avfallssystem. Trots ett stort motstånd ger Ruzena Svedelius aldrig upp att sprida budskap om ett mer hållbart samhälle.

Bild: Lill Eriksson
Nöden har ingen lag. Ruzena Svedelius i Härslöv har gjort en egen prototyp av hur vårt bajs och kiss kan samlas upp storskaligt i förmultnande påsar. Därmed utmanar hon hela etablissemanget och menar att samhällets dåliga avloppssystem kan skrotas.
– Varje gång jag spolar mår jag dåligt, säger hon och hävdar att en upprustning av alla dåliga avloppsrör skulle ta hundratals år och kosta en massa pengar. Dessutom går det åt massor av vatten varje gång vi spolar på toa.
Därför vill hon ställa om till ett helt annat sätt att ta hand om organiskt avfall i en lokal biogasanläggning för att producera biogas och biogödsel. Hemma i förrådet har Ruzena byggt egna bioreaktorer, gör analyser och samlar in data och i trädgårdens olika komposter pågår förvandlingen från avfall till bästa mylla året om.
– Här är en säck med grannens gräsklipp, se hur det redan har blivit fin geggamoja, säger hon och rör om med handen.
Hon är både uppfinnare och miljökämpe. Ruzena är född och uppvuxen på ett lantbruk i dåvarande Tjeckoslovakien. Pappan satt i fängelse som politisk fånge, "olämplig för samhället" och torterades tills han släpptes tio år senare med ursäkten att det skett ett juridiskt misstag.
– Jag ville egentligen bli veterinär, men fick inte studera när pappa satt fängslad.
Hon fick tycke för trädgård när hon arbetade på kolchos och när fadern släpptes fri kunde hon gå en trädgårdsingenjörutbildning. När hon blev myndig och flyttade till Sverige började hon fundera allt mer på hungern runt om i världen och tänkte att man borde veta mer om växtnäring. Hon började forska på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp, men mötte nya hinder. Hennes idéer om att få slut på beroendet av konstgödsel och bekämpningsmedel föll inte i god jord.
– Politikerna saknar antingen kunskap eller mod och storföretagen utövar stor lobbyverksamhet för att köra på som vanligt. Biogödsel har fler näringsämnen än konstgödslet NPK.
De går att köpa in, men då måste man uppmärksamma behovet, vilket kan vara svårt. En annan fördel med biogödsel är att mullhalten ökar, vatten binds och erosion minskar. Använder man NPK måste skörderester eller fånggrödor plöjas ned eller fält ligga orörda med vallgräs och klöver för att få bra mullhalt.
– Jag fick höra av en annan forskare att jag hade två problem - jag var både biolog och kvinna. Tur han inte sa att jag var gammal och utlänning också. När jag sa att reningsverkens giftiga "slam är vår skam" förlorade jag både anslag och jobbet.
Hon arbetar nu för miljöorganisationen Aktion Skåne-Miljö, men är besviken hur det går till. Ruzena drömmer fortfarande om att göra jorden till ett rent paradis. Hon föreläser, skriver debattinlägg och på torget försöker hon påverka vanligt folk. Hon lägger tusentals kronor på att utveckla nya hanteringssätt av hushållens avfall.
Vad är det som driver dig?
– Jag ser möjligheter att göra det bättre - utan växter är vi ingenting. Jag är skyldig att förmedla vad jag vet. Jag kan inte låta bli, trots alla motgångar har jag alltid hittat nya dörrar. Jag tänker på alla framtidens barn.
Gå till toppen