Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kolmården kan tvingas riva Wildfire

Kolmårdens djurpark kanske måste riva sin storsatsning Wildfire. Bygglovet för den nyinvigda bergochdalbanan har upphävts.

Kolmårdens djurpark kanske måste riva sin nyinvigda bergochdalbana Wildfire sedan bygglovet rivits. Arkivbild.Bild: Marko Säävälä/TT
Flera närboende har kritiserat den stora attraktionen i trä, som invigdes i somras. Bland annat anser de att den orsakar för mycket oväsen – och nu upphäver Mark- och miljööverdomstolen bygglovet för bergochdalbanan, rapporterar SVT Nyheter Öst.
"Vi hade naturligtvis hoppats på ett annat besked, men vi är väl förberedda för olika scenarios. Innan vi vet hur vi ska gå vidare ska vi nu sätta oss in i skälen för beslutet. Därefter ska vi träffa kommunen för att utvärdera våra alternativ", säger Christer Fogelmarck, tillförordnad vd för Kolmårdens djurpark, i ett pressmeddelande.
Mark- och miljööverdomstolen konstaterar att bergochdalbanan redan är byggd, men bedömer att den kräver en detaljplan. Enligt SVT Nyheter Öst kan dock Norrköpings kommun detaljplanelägga området i efterhand.
I domen heter det att bergochdalbanan medför en betydande miljöpåverkan, bland annat på djurlivet och på närliggande naturområden. Domstolen pekar även på sådant som ökande trafik. Den sammanvägda bedömningen är att bygget borde ha föregåtts av att kommunen prövade åtgärden genom en detaljplan.
Gå till toppen