Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lekar gav stenåldern nytt liv

Det var visserligen ett tag sedan stenåldern. Men på fredagen, när arkeologen Ricky Wrentner kom till Bruksskolan, fick historien nytt liv.

Alfred Knutsson (längst till höger) och många av de andra barnen i klass 3A tyckte att djurpälsarna var det mest spännande när de fick besök av en arkeolog på fredagen.Bild: Astrid Adelgren
- Vet ni vad det här är?
Arkeologen Ricky Wrentner står längst fram i klassrummet och håller upp en glänsande grå päls inför klass 3A på Bruksskolan.
-En säl! ropar klassen i ett kör.
- Och hur många av er är det som gillar sill och lax?
Ett längtansfullt "mmm..." blir svaret, varpå Ricky Wrentner börjar berätta att även stenåldersmänniskor ofta gillade fisk.
– Det var därför man ville bo här, säger han, och tillägger sedan att stenåldersfolk kanske inte var så annorlunda från dagens människor.
- De var ungefär som vi, fast de levde i en annan tid.
Som avslutning delar Ricky Wrentner sedan ut olika stenåldersföremål på bänkarna, som barnen får titta och känna på: en nål, ett bältesspänne för tjejer och en spjutspets. Dessutom: sälskinnet såväl som några andra skinn, som många av barnen går fram och vill känna på.
- De är fina, men de luktar väldigt illa, säger Nemi Florin.
Trots att hon suttit och hållit för näsan en bra stund, är hon nöjd med dagens lektion.
– Jag tyckte bäst om när han berättade en historia om jeoparder, säger hon.
Efter lektionen är Ricky Wrentner lite andfådd, efter att ha hoppat runt en hel del inför sina unga åhörare. Sedan runt 15 år tillbaks har arkeologen, som annars jobbar på Fredriksdal i Helsingborg, åkt runt och berättat om stenåldern på olika skolor i nordvästra Skåne.
Nyckeln till att nå fram till barnen är att prata om sådant som de känner igen sig i, säger han.
– Det kan till exempel handla om vilka lekar man hade, säger Ricky Wrentner, som tycker att det är lättare att prata stenålder med barn än med vuxna.
– Barn har en förmåga att sätta sig in i hur det var på ett annat sätt. De förstår att stenåldersfolk var människor, precis som du och jag.
Ricky Wrentners lektion lockade Bryndis Birta (längst fram) och de andra barnen i klass 3A till många leenden och skratt.Bild: Astrid Adelgren
David Hernemyr nästan kiknade av skratt när han fick göra en djurlek tillsammans med arkeologen Ricky Wrentner framme vid tavlan i klassrummet.Bild: Astrid Adelgren
Gå till toppen