Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Nytt näste för den elektroniska musiken ska ge ljud åt Helsingborg

Scenen för elektronisk musik växer så att det knakar. Men många musiker verkar i det dolda. Det vill entusiasterna bakom det nystartade forumet EMC Helsingborg ändra på. 
Under torsdagskvällen på Kulturhotellet får hörselnerverna jobba. Musiken som pulserar inne i lokalen skiljer sig från den på stadens många nattklubbar.
Brittiske dj:n Paul Barker, som går under artistnamnet Helltown Acid, experimenterar med den elektroniska musikgenren jungle. Ett sound som växte fram i Storbritannien under tidigt 1990-tal, från breakbeat-, hardcore- och ravescenen.
Paul Barker sprider jungle över Kulturhotellet.Bild: Tam Thi Le Cao
– Ingen glammig Miami-känsla, utan så här låter det på klubbar i London och Barcelona, förklarar Anders William Doremi.
Han är en av de drygt tjugo musikintresserade som samlats för att delta i infomötet om EMC Helsingborg – stans nya forum för elektronisk musik. Bakom projektet står helsingborgarna David Hare och Jesper Rydberg.
– Här finns många artister, dj:ar och producenter men ingen etablerad eller självklar scen. Den elektroniska musiken behöver fler plattformar, säger David Hare och menar att det är lätt att känna sig vilse i undergroundkretsar.
Dj:n Jesper Rydberg har lång erfarenhet av att arrangera klubbar i Helsingborg där den elektroniska dansmusiken står i fokus. Men möjligheterna har varit begränsade. Många klubbesökare och musiker sökt sig till Malmö eller Köpenhamn.
– Nu vill vi öppna klimatet och skapa forum för intresserade där det kan ske ett utbyte, säger Jesper Rydberg.
David Hare och Jesper Rydberg, initiativtagare bakom projektet EMC Helsingborg.Bild: Tam Thi Le Cao
Visionsfondens stöd på 65 000 kronor blev startskottet för EMC Helsingborg. Genom workshops och spelningar ska såväl etablerade artister som nybörjare vara med och utveckla både sitt eget och stadens sound. Två gånger i månaden det kommande halvåret arrangeras träffar där lokala talanger möter professionella artister, dj:ar, producenter och syntmakare från den elektroniska musikvärlden.
Allt mynnar ut i en stor konsert på Dunkers kulturhus i maj. Men beatet upphör inte där.
– Vi tänker längre än så. Vi vill utveckla den lokala scenen för elektronisk musik. Snart ska det gå att höra ljudet av Helsingborg, precis som vi kan höra Detroit-techno och stompig house i klassisk Chicago-stil, säger David Hare.
Foto: Tam Thi Le Cao
För att involvera den yngre generationen ska EMC också engagera gymnasieskolorna. Tidigare i veckan höll Jesper Rydberg en dj-skola på Mega Musik gymnasium.
– Det handlar om att uppmuntra tillväxten. Förhoppningsvis kan EMC leda till att den elektroniska musiken får ett forum där den tillåts synas och höras. Platser som inte är så ljusskygga där vi slipper att kompromissa med kommersiella genvägar, säger Jesper Rydberg.
Och stadens sound existerar redan, menar de båda.
– Det måste bara ut, säger David Hare.
Anya ”Ninoosh” Trybala.Bild: Monique Lively
Men det finns fler utmaningar. Anya Trybala, som nyligen flyttat hit från Australien, menar att kvinnliga musiker har svårt att ta sig fram.
– Det är inte helt lätt att bli accepterad. Den elektroniska musikscenen är väldigt mansdominerad. Tack vare att jag är del av det kvinnliga musikkollektivet Synth Babe Records har jag kunnat ta mig fram, berättar hon.
Nu vill Anya Trybala, som går under artistnamnet Ninoosh, bana väg för fler kvinnliga dj:ar och musiker.
– I början handlar det mycket om att skapa självförtroende. Där känner jag att mitt engagemang kan vara till stor hjälp, säger hon och ser fram emot att vara en del av EMC:s utveckling.
Första workshoptillfället hålls på tisdag den 1 november på Kulturhotellet klockan 18–21.
Alla över 16 år är välkomna att delta i forumets aktiviteter. Deltagandet är kostnadsfritt.
Gå till toppen