Höganäs

Trygghetspartiet på gång men Kullabygdspartiet dröjer

Den politiska kartan håller på att delvis ritas om i Höganäs. Spi har nästan helt försvunnit medan Trygghetspartiet bildats. Ett Kullabygdsparti dröjer däremot.

Förre ordföranden för Spi Välfärden Lars Håkansson, som tidigare satt på SD:s stol i fullmäktige, har lämnat partiet. Istället har han tillsammans med fyra personer ur Spi-styrelser i Lund, Malmö, Landskrona och Helsingborg bildat Trygghetspartiet.
- Jag har varit med i Spi sedan 1998 och det har gått neråt hela tiden, säger Lars Håkansson.
- Men man måste ju fråga sig varför det gick åt helsicke och lära sig något av det. Jag kände att nu kommer vi inte längre, måste pröva något nytt, det här är inte bärbart.
Enligt Lars Håkansson följde sammanlagt 45 personer från spi i Höganäs med till Trygghetspartiet.
I Höganäs hade Lars Håkansson som spi:are nära samarbete med Sverigedemokraterna, men han vill inte ge det nya partiet någon placering på den politiska kartan. Han säger att tryggheten är hjärtefrågan, skillnaden från spi är enligt Lars Håkansson att man nu vänder sig till alla grupper av väljare, vilket för övrigt även Spi gör numera. Dessutom gör Trygghetspartiet anspråk på sanningen.
- Många respekterar sanningen men använder den inte, säger Lars Håkansson.
- Vi ska alltid ha en grund för vad vi säger och inte bara kasta ut saker, säger han.
Partiet är registrerat för val i Skåne och ska så småningom registreras för val i Sverige.
Spi - Välfärden siktar dock på att komma igen i Höganäs. Enligt partiets ordförande Göran Dandelo har man gjort en omorganisation och det kommer att finnas en avdelning i Höganäs.
När det gäller start av ett annat parti, Kullabygdspartiet, är det trögare. Planerna lanserades i juni efter de högljudda protesterna mot flervåningshus i Vikens centrum. Niels Karlinder var en av initiativtagarna.
- Det är så här att folk här i Viken blir mycket upprörda när det händer något, men sedan lägger det sig tills nästa gång det kommer något från Höganäs, säger han.
- Men vi är några eldsjälar som jobbar på, och ska försöka engagera folk på andra orter. Det går långsamt men förhoppningsvis kan det bli klart till årsskiftet.
Gå till toppen