Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De är spindlarna i bolagiseringsnätet

Just nu är processen i full gång med att förbereda inför den bolagisering av socialtjänsten, som Höganäs kommun vill genomföra. Sedan i somras är Eva-Marianne Nilsson anställd för att hålla i alla trådar.

Tillsammans med kommunchefen Herman Crespin håller den nyanställda projektledaren Eva-Marianne Nilsson i trådarna inför den planerade bolagiseringen av delar av socialtjänsten.Bild: Astrid Adelgren
I början på augusti började Eva-Marianne Nilsson arbeta som projektledare på kommunen. Uppdraget löper under ett år. Under den tiden ska hon organisera pusslet kring den bolagisering av delar av socialtjänsten, som kommunen vill genomföra.
– Det känns otroligt spännande, jag tror förstås på detta själv, annars skulle jag ju inte göra det , säger projektledaren när tidningen träffar henne, tillsammans med kommunchefen Herman Crespin i kommunhuset.
Hon har tidigare bland annat jobbat som finans- och bolagschef i Helsingborgs stad, samt som konsult inom sitt egna företag.
– Det var ganska givet att det var hon som skulle göra det här. Hon kan verkligen det här med kommunala bolag och projektledarskap, säger Herman Crespin.
Bolagiseringen är tänkt att omfatta allt från hemtjänst till LSS-verksamhet, HVB-hem och vårdboenden. Däremot inte myndighetsutövning, såsom försörjningsstöd. Med förslaget är kommunens förhoppning att kunna spara in 14 miljoner i momspengar. Men Eva-Marianne Nilsson ser också andra fördelar med en bolagisering av verksamheten:
– Det blir tydligare uppdrag och kortare beslutsvägar. Det blir ett sätt för verksamheten att starta om, kommunen får fråga sig " vad är det egentligen vi beställer"? säger Eva-Marianne Nilsson, som också vill betona att det inte handlar om en privatisering: bolaget kommer att vara helt kommunägt.
Men planerna, och processen som följt, har också blivit rejält kritiserade av oppositionen och av facket.
Roger Nilsson (S) har bland uttryckt att det skapar onödig oro bland personalen och att det finns för mycket frågetecken. Han har också kallat det skatteplanering. Och Lene Pedersen från fackförbundet Kommunal i Höganäs har bland annat har sagt att hennes medlemmar blir "handelsvaror" och att facket inte varit delaktiga i processen.
Eva-Marianne Nilsson:
– Vi välkomnar all kritik, och vi vill helst ha den nu.
Hur ser du på kritiken från facket om att de inte fått vara tillräckligt delaktiga i processen?
– Jag kan förstå den kritiken, men det har varit ett otroligt högt tempo. Vi har inte kunnat informera så mycket mer, för bilden har inte varit riktigt klar.
Efter en period av möten med bland annat politiker, tjänstemän och facket, kommer det om två veckor vara dags att lämna fram ett beslutsunderlag till politikerna. I december eller i januari kan förslaget sedan bli verklighet, om det klubbas igenom i kommunfullmäktige.
– Isåfall drar vi sedan igång ett omfattande arbete, säger projektledaren.
För i april nästa år är tanken att verksamheten sedan gradvis ska bolagiseras. I vilken ordning de olika verksamheterna kommer att gå över till bolaget, eller hur långt tid det kommer att ta, kan varken Eva-Marianne Nilsson eller Herman Crespin svara på.
– Det beror helt på hur långt tid det tar att exempelvis få tillstånd från IVO (Inspektionen för vård och omsorg), säger Herman Crespin.
Det är väldigt ovanligt att en kommun bolagiserar sin socialtjänst; som vi tidigare rapporterat är det endast Sollentuna kommun som har gjort det tidigare.
Hur kommer det sig att man inte börjar med ett pilotprojekt och först får utvärdera det, med tanke på hur nytt detta är?
- Men vi kommer ju inte att lägga över all verksamhet dag ett. Går det bra med den första verksamheten som vi drar igång med så rullar vi vidare, och blir det problem så gör vi lite halvhalt och ser ”ok, vad ska vi göra här nu?”. Det här successiva, innebär möjlighet att påverka under tiden, säger Eva-Marianne Nilsson.
Men då kommer ju beslutet redan att vara taget?
– Tanken är ju att detta ska ge ekonomiska effekter och verksamhetsmässiga vinster, och då finns det ingen mening med att bara dutta lite i verksamheterna, säger Herman Crespin.
Gå till toppen