Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Politiskt pussel efter isländskt val

Valet i Island blev inte den framgång som väntats för Piratpartiet. Ett av de partier som ingått i koalitionsregeringen, Självständighetspartiet, har fått flest röster.

Bjarni Benediktsson från Självständighetspartiet får nu i uppdrag att bilda ny regering.Bild: Frank Augstein
Nu går budet till finansministern att försöka forma en ny regering. Men vilka partier som kommer att ingå i den är inte självklart.
Rösträkningen i det isländska valet gick snabbt – och inget av partierna blev solklar vinnare. Men liberal-konservativa Självständighetspartiet ökade antalet platser från 19 till 21 i alltinget och blev största parti. Presidenten kommer därför att be finansminister Bjarni Benediktsson att försöka forma en ny regering, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Sittande statsminister Sigurdur Ingi Johannsson, från Framstegspartiet, har meddelat att han lämnar sin post.
– Det är i enlighet med författningen som min avskedsansökan nu lämnas in och att jag sedan kommer att tillfrågas att stanna i tjänst till dess att en ny regering har formats, förklarade Sigurdur Ingi Johannsson på en presskonferens i Reykjavik.
Islänningarna verkade innan valet fast beslutna om att få bort den sittande regeringen i sin nuvarande form, men den styrande koalitionspartnern Självständighetspartiet blev alltså, med 29 procents väljarstöd, ändå största parti.
Mest överraskande i valet var att favorittippade Piratpartiet fick så pass svagt stöd: 14,5 procent.
– Det är två saker som sticker ut. Först och främst hur bra det går för Självständighetspartiet, som verkar ha fått extra stöd i sista minuten. Jag är också förvånad över att Den gröna vänstern går bättre än opinionsundersökningarna förutspådde, säger Eva Heida Önnudottir, statsvetare vid Islands universitet, till TT.
Den gröna vänstern blev andra största parti. Samtidigt rasar Framstegspartiet som väntat och förlorar mer än hälften av sina Alltingsplatser jämfört med valet 2013.
Inget parti är stort nog för att kunna bilda regering på egen hand och därmed är det upplagt för tuffa regeringsförhandlingar i Reykjavik.
Den isländska politiken har mer eller mindre befunnit sig i ett kaosartat läge.
I våras avslöjades den dåvarande statsministern Sigmundur David Gunnlaugsson och en rad höga politiker med fingrarna i syltburken – i det här fallet mer specifikt med hemliga konton i skatteparadis. Sett i ljuset av den isländska bankkraschen 2008, som skakade landet djupt, var just ett sådant avslöjande minst sagt olägligt.
Gunnlaugsson avgick och regeringen överlevde, men utlyste i april nyval.
Totalt gick 195 200 islänningar till val. Valdeltagandet var 79,2 procent. Vid det senaste parlamentsvalet var siffran 81,4.

Fakta: Resultat efter det isländska valet

Det isländska parlamentet, alltinget, har 63 mandat. Så här fördelar sig rösterna efter lördagens val. Den tidigare mandatfördelningen inom parantes:
Självständighetspartiet fick 29 procent av rösterna, 21 mandat. (19)
Reformpartiet (utbrytarparti från Självständighetspartiet) fick 10,5 procent, 7 mandat.
Framstegspartiet, fick 11,5 procent, 8 mandat (19).
Socialdemokraterna fick 5,7 procent, 3 mandat (9).
Ljus framtid fick 7,2 procent, 4 mandat (6).
Den gröna vänstern fick 15,9 procent, 10 mandat (7).
Piratpartiet fick 14,5 procent, 10 mandat (3).
Gå till toppen