Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ali Alabdallah: Snälla, sluta prata illa om min stad

Landskrona är mycket bättre än sitt rykte, skriver journalisten och Landskronabon Ali Alabdallah.

Efter uppväxten i Damaskus känner jag nu att Landskrona är mitt hem. Jag har bott här i ett år. Det är tillräckligt länge för att jag ska kunna skriva om min nya stad.
Jag kom till Sverige som flykting i november 2013. Först bodde jag i Arvika. Så småningom fick jag positivt besked från Landskronahem om att jag har fått en lägenhet här.
I Arvika började jag fråga mina svenska vänner om Landskrona. Vad vet du om staden? Är det en bra stad att bo i? Svaret blev detsamma som jag får nu, att Landskrona är en stad med hög arbetslöshet och kriminalitet och att Sverigedemokraterna har mer än 20 procent av mandaten i kommunfullmäktige.
Nu har jag bott i Landskrona och Skåne i mer än ett år. Jag har träffat massor av politiker, svenskar och nysvenskar under mitt ideella arbete med integrationsfrågor på Nyhetscafé, ett initiativ jag startade när jag kom hit. Jag har pratat med Landskronabor och andra skåningar i många olika sammanhang och börjar få en helhetsbild.
Min fråga har varit: Vad har du för uppfattning om Landskrona?
Tyvärr får jag samma svar som jag fick i Värmland: ”Det är en kriminell stad och där bor många nazister.”
Att få det här negativa svaret gör mig arg, för det stämmer absolut inte med verkligheten.
Utifrån mina erfarenheter som Landskronabo och journalist svarar jag varje person som pratar illa om Landskrona såhär:
”Kriminalitet finns i hela världen, och inget land, ingen stad är säker till hundra procent. Landskrona är en fin stad och det är en myt att den skulle vara värre än andra svenska städer”
Landskrona är en fantastisk, kulturell stad. Här finns fotofestivalen, Landskronakarnevalen, Kulturnatten, Landskronagalan, Höst i Landskrona och inte minst det berömda Landskrona museum.
Man märker ofta att de som talar illa om staden sällan eller aldrig har besökt något av alla dessa evenemang. Det är nog därför de väljer att se den halvtomma koppen och inte den halvfulla.
Utifrån mitt perspektiv kan jag säga så här om Landskrona: Det som saknas mest i dagsläget är mer integrationsinsatser och initiativ som kan leda till kontaktmatchning mellan svenskar och nysvenskar.
På Nyhetscafé försöker jag verkligen erbjuda de här kontakterna för nysvenskar och även skapa en dialogyta till svenskarna utifrån aktuella händelser.
Räcker det? Absolut inte!
Ju mer insatser kommunerna gör för de nyanlända, desto bättre blir kontaktmatchning och språkutveckling. Det innebär i praktiken en större chans för nysvenskar att få jobb eller praktik. Då kan det börja hända saker!
Landskrona är idag är en av två skånska kommuner som har högst arbetslöshet, och många som saknar jobb är utländska akademiker. Om kommunen kunde hjälpa till att förmedla jobbkontakter, skulle välfärden öka och arbetslösheten minska.
Men trots utmaningarna tycker jag bestämt att Landskrona har ett oförtjänt dåligt rykte. Jag funderar på varför det är så.
Är det för att vissa politiker sprider lögner om staden för att få fler väljare och röster? Eller kommer uppfattningen från rädsla för främmande kulturer? Eller från ren okunnighet?
Snälla, sluta prata illa om min stad. Landskrona är en fantastisk stad med så mycket kultur att staden mycket väl skulle kunna bli Årets kulturhuvudstad 2017!
Ali Alabdallah
Syrisk journalist
Ledare för Nyhetscafé
Grundare av föreningen Invandrade journalister i Sverige, IJF
Gå till toppen