Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nystart efter 500 år av religiöst groll

Det var en historisk dag med flera historiska ögonblick när ledare för två världsreligioner kom till Skåne för att lova att samarbeta mer.

”Ett historiskt ögonblick”, kyrkoledarna skriver under sina åtaganden att arbeta i sämja.Bild: Hussein El-alawi
Hela Lunds domkyrka brast ut i en applåd när de två kyrkoledarna, katolikernas påve Franciskus och biskop Munib Younan, Lutherska världssamfundets ledare, undertecknade sina åtaganden att arbeta i sämja.
– Som katoliker och lutheraner har vi gjort en gemensam resa mot försoning. Nu i samband med högtidlighållandet av minnet av reformationen 1517, har vi ett nytt tillfälle att slå in på en gemensam väg, sa påve Franciskus inför en fullsatt domkyrka.
Hela Lunds domkyrka brast ut i en applåd när de två kyrkoledarna undertecknade sina åtaganden att arbeta i sämja för en fullsatt domkyrka.Bild: Hussein El-alawi
Redan på förmiddagen anlände publiken till Malmö Arena som har plats för 10 000 personer. I foajén minglade förväntansfulla från hela världen med popcorn, hamburgare och flockades kring försäljningsbordet där det gick att köpa ikonbilder, böcker, Luthergodis och en vändbar tygpåse med Martin Luther på ena sidan och påven Franciskus på den andra.
“Men det är nog påven som drar mest”, kommenterar en av försäljarna.
– Förhoppningsvis blir det något bra av vi möts och tänker framåt, sa Evelina Kulcinskaja som kom till Malmö arena med vänner från Dominikanernas kapell i Lund.
Martin Junge, generalsekreterare i Lutherska världsförbundet beskrev måndagen som "lång, fullspäckad, underbar och uppmuntrande".
Vatikanens ansvarige för ekumeniska relationer, Kurt Cardinal Koch, betecknade dagen som en nystart efter 500 år av religiöst groll.
– Det har varit en trygg och säker dag utan incidenter, sa Fredrik Bratt, presstalesman i Polisen region Syd samtidigt som påvens kortege var på väg från Malmö mot Lundatrakten och påvens natthärbärge i Igelösa.
Påven anländer till Malmö arena.Bild: Lars Brundin
Efter månader av intensiv planering kan Fredrik Bratt och hans kollegor andas ut. Första dagen av påvebesöket gick bra.
– Det väntas än fler till Swedbank stadion på tisdagsmorgonen än vad det var på Malmö arena idag. Det har sagts att det ska komma 18 000, säger Fredrik Bratt.
Han vill inte berätta hur många poliser som var på plats i Lund och Malmö under måndagen eller hur många det är under tisdagen.
– Det har varit en stor kommendering med både polis, säkerhetspolis och volontärer inblandade, säger Fredrik Bratt.
Statsminister Stefan Löfven var den sista talaren i Malmö arena. Han pratade om ljusglimtar som framsteg i klimatförhandlingar och i politiska förhandlingar.
– Detta ekumeniska möte är en sådan stråle av ljus som inger optimism, sa han bland annat.
Stefan Löfven var sista talare i Malmö arena.Bild: Lars Brundin
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen