Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Påven i Skåne

Påven som landade

Han varken log eller vinkade. Tvärtom såg påve Franciskus både bestämd och allvarsam ut när han tog sig ned för flygplanstrapporna till påveplanet som landade på skånsk mark klockan 10.40 på måndagsförmiddagen.

Påveplanet, "Shepherd one" som några journalister skämtsamt kallade det med en blinkning till amerikanska presidentplanet "Airforce one", var traditionsenligt utrustat med Vatikanens gul-vita flaggor. Piloterna satte upp dem i hållare på flygplansnosen medan planet i sakta gemak gled in på landningsbanan.
– Det är unikt för Vatikanen att göra så, berättade Boel Lindbergh, chef för UD:s internationella presscentrum.
Även om vädret inte visade sig från sin bästa sida fick påven i alla fall ett ståtligt mottagande. Hedersvakter från Södra skånska regementet var på plats. Delar ur Livgardets dragonmusikkår och Arméns musikkår spelade Sveriges och Vatikanens nationalsånger. Och i två flaggstänger, framtagna speciellt för dagen, vajade Vatikanens och Sveriges flaggor.
– Detta är det största som hänt på Sturups flygplats i modern tid. Normalt sker ju alla statsbesök i huvudstaden, sade Ulf Wallin, presschef på Swedavia.
Om Franciskus, klädd i vit påve-kassock och vit kalott kände sig frusen så dolde han det väl för presskåren, ett 30-tal journalister som stod ute på plattan för att rapportera om varje påvlig rörelse. Kamerorna smattrade när påven skakade hand med statsminister Stefan Löfven, klädd i mörk kostym och blå slips. Jämte honom stod hans hustru Ulla och kulturminister Alice Bah Kuhnke.
Hela tiden snurrade helikoptrar i luften och på flygplatstaket kröp beväpnad polis.
Med på påveflighten var Kristina Kappelin, en av drygt sjuttio ackrediterade journalister som reste med påven från Rom. Hon, liksom övriga journalister gick ut ur den bakre flygplansdörren under välkomstceremonin.
För Sydsvenskans utsända rapporterade Kappelin att flighten var utomordentligt bekväm, att journalisterna serverades små smörgåsar, frukt, chokladpraliner och även erbjöds vin, trots den tidiga morgonen.
– Påven vandrade ner i planets mittgång och skakade hand med alla oss sjuttio journalister och fotografer. Jag lämnade över min nyutgivna bok "Påven som kom ner på jorden". Han såg glad ut och tackade, berättade hon och tillade hovsamt att minst ytterligare femton journalister lämnade böcker och andra gåvor till påven.
Finns det en risk att journalister som följer med påven, en av världens mäktigaste män, förlorar distansen till honom?
– Jag får ofta den frågan. Och ja, det ligger något i det. Men jag måste säga att det är fascinerande vilken positiv energi som sprider sig runt denne man. Det är svårt att inte dras med.
Franciskus är känd för att vara en spontan påve men välkomstceremonin på Sturups flygplats gick helt enligt planerna.
Först fick han en pratstund i enskildhet med statsministern med god hjälp av monsignore Jorge de Salas, tolk och präst i katolska kyrkan i Sverige.
Sedan klev han in i en mörkgrå Fiat utrustad med registreringsskylten SCV 1 - Stato Citta Del Vaticano Uno och försvann ur presskårens åsyn.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen