Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rena julafton i skolan

Liksom tidigare år kommer julen igång tidigt i Gånarp. Från och med torsdag väntar hemslöjd, kaffeservering och tomtar från Sveriges alla hörn i den gamla småskolan.

Granris ska läggas ut, fler ljus ska på plats och så ska det bakas klenäter, mjuka pepparkakor och bullar i mängd, men annars är det mesta klart inför julmarknadsstarten i Byskolan i Gånarp.
Tommy Strömbäck och Anne Petersson Strömbäck öppnar dörrarna till den 25 julmarknaden i Byskolan.Bild: Niklas Gustavsson
Det har arrangerats julmarknad i den lilla byskolan i 24 år och i år blir inget undantag. Paret Anne Petersson Strömbäck och Tommy Strömbäck som tog över kaféverksamheten år 2000 har utvecklat marknaden en del sedan dess.
Julmarknad i Gånarp.Tommy Strömbäck och Anne Petersson StrömbäckBild: Niklas Gustavsson
– Ytan har nästan dubblerats sedan vi byggde paviljongen så vi kan ta in mer saker, här inne blir det snabbt fullt, säger Anne Petersson Strömbäck och ser sig om bland kaffedukade bord, soffor, hyllor, tavlor och krukväxter som nu fått dela utrymme med ett stort antal varor av svensk hemslöjd.
Julmarknaden i Gånarp fyller 25 år.Bild: Niklas Gustavsson
Det handlar om keramik, smide, glas, trä, näver, smycken och textilier, och såklart en stor mängd tomtar hämtade från hela landet.
– Vi försöker alltid att ha med något nytt, men många vill också att det ska vara som det alltid har varit när de kommer hit, fortsätter Anne Petersson Strömbäck.
– Nej, vi är inte ute efter stora förändringar, många kommer hit varje år och vill känna igen sig, säger Tommy Strömbäck.
I trädgårdspaviljonen har man också gjort plats för utställningen Återfunnet, av Ulrika Steijner Olsson från Halmstad.
Den gamla byskolan öppnar för julmarknad.Bild: Niklas Gustavsson
Efter sommarsäsongen har kaffestugan haft stängt under september och oktober nu väntar sju veckor med julmarknad, en viktig period för verksamheten.
– Jag tror att vi har mellan 40 och 50 personer per dag som kommer hit och dricker kaffe och kanske lika många som bara kommer för att titta och handla, säger Anne Petersson Strömbäck.
Julmarknaden inklusive kaffeserveringen står för mellan 35 och 40 procent av omsättningen för Byskolan.
Tiderna är 13 till 17 torsdagar till söndagar från och med den 3 november till och med den 18 december.
Gå till toppen