Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Varför hamnade påven i Igelösa? En djupt troende kirurg från Lund är förklaringen

Påvens natthärbärge blir, som DN avslöjat, den kombinerade forskningsanläggningen och katolska centrat Igelösa Life Sciencies norr om Lund. Varför? Vi har svaret.

En påve reser över hela jorden. Men att han skulle hamna i skånska Igelösa för en natt – ja, det verkar osannolikt.
Fast skrapar man på ytan blir det mer begripligt.
Bakgrunden är den verksamhet, Igelösa Life Sciences, som thoraxkirurgen och transplantationsläkaren Stig Steen byggt upp, och som har sitt högkvarter i en gammal gård någon kilometer nordväst om E22 norr om Lund.
Gården har det senaste decenniet byggts om till kombinerad konferensanläggning, forskningslaboratorium och även konvent för nunnor.
Fokus ligger framför allt kring teknik för organtransplantation, och i labbet kan blivande kirurger från Lunds universitet öva stora transplantationer på framför allt grisar. Denna del av Igelösa Life Science har fått en del kritik från katolskt håll, eftersom kan ses som att utsätta djur för onödigt lidande.
Professorn och grundaren av Igelösa Life Science, norskättade Stig Steen, är djupt troende katolik, omvänd under en vistelse i Afrika där han mötte katolska nunnor.
– Jag är religiös och då menar jag det på allvar, sa Stig Steen i en intervju med Sydsvenskan 2011.
– Min kyrka är Rögle klosterkyrka där jag går i mässan varje söndag. Systrarna i Rögle är mina hemliga vapen.
Stig Steen, Igelösa Life SienceBild: Lars Brundin
På den topprenoverade Skånegården finns också ett kapell inrymt och tidvis har munkar från dominikanerordern bott i Igelösa.
– Vi har mässor här klockan 07 och 15. Enligt den kanoniska lagen får man egentligen inte ha stängda mässor, men det är så litet att vi kan inte ha öppet för alla. Men vi skulle vilja ha öppna mässor, sade Stig Steen i intervjun 2011.
Gården är också skyddad av larm och stängsel, efter år av hotbild från militanta djurrättsaktivister - förmodligen en fördel vid en påveövernattning.
För ett par år sedan hade han också planer på att köpa den avkristnade Igelösa kyrka och omvandla den till ett internationellt ekumeniskt centrum.
En annan plan – som idag tycks ha blivit verklighet – var att låta vietnamesiska nunnor komma och starta ett fristående konvent på gården. Denna plan är idag verklighet: på svenska katolska kyrkans hemsida listas tre nunnor, alla med vietnamesiska namn, som boende på Igelösa Life Science.
– De ska hjälpa vietnameser här i Sverige, men också vara själasörjare. Det är enormt med kallelse i Vietnam, berättade Stig Steen om sina idéer 2011.
Så sent som i våras talade Stig Steen när dominikanermunkar samlades i Lund för att fira sin ordens 800-årsjubileum.
Sydsvenskan söker Stig Steen för en kommentar till besöket.
Gå till toppen