Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helsingborgshem vill starta flyttkarusell med fyra nya snabbspår

Vad tror du om att få en lägenhet i examenspresent, hjälp att packa ihop den stora våningen när barnen flyttat eller chansen till en ny fräsch lägenhet för att kommunen vill ha din billiga bostad? Nu testar Helsingborgshem fyra nya modeller för få fart på flyttandet.

Bostadsuthyrningen i Sverige bygger på att livet förändras långsamt och på ganska liknande sätt för många människor. Men så ser verkligheten inte längre ut, anser Helsingborgshem. Människor rör på sig i allt snabbare takt – flyttar, byter jobb, studerar och skiljer sig.
För att öka rörligheten vill bostadsbolaget hjälpa folk med att packa sina saker, få bostadspoäng i examenspresent eller ställa sig i snabbkö till en ny fräsch lägenhet.
”Vi har medvetet fokuserat på livets vanligaste förändringar, där man får nya behov”, säger Sofie Wehlin .
– Vi vill hjälpa till att luckra upp de inlåsningseffekter som finns. Nu ska vi testa olika modeller. Jag tror att det finns hyresgäster som vill flytta på sig men inte blir färdiga att göra det. Vi behöver undersöka vad kan vi göra för att hjälpa dem på traven, säger Sofie Wehlin, chef för sälj och uthyrning på Helsingborgshem.
Nyproduktionsförtur: Projektet börjar redan den 1 december. Då får hyresgäster som idag bor i lägenheter med låg hyra förtur till hälften av de nyproducerade lägenheterna på Husensjö. Behovet av billiga lägenheter är stort i stan. Genom detta snabbspår hoppas bostadsbolaget frigöra ett antal billiga bostäder.
Examenspresenten: När studenterna lämnar Campus och studentrummet vill bostadsbolaget ge dem en chans att hitta bostad i Helsingborg. Detaljerna är inte helt klara ännu.
– Studentbostaden är mer otrygg än andra bostäder. Den bygger på att du måste vara student. Vi planerar att ge ett antal köpoäng till studenterna när de plockar ut sin examen som på något vis kopplar till den tiden de har bott i våra studentlägenheter, säger Sofie Wehlin.
Åldersförtur: Redan idag finns förtur för människor med medicinska behov, men Helsingborgshem vill bygga ut det med en förtur för dem som behöver mer åldersanpassade bostäder.
– Vi vet att många hyresgäster har behov av en mer tillgänglig bostad men upplever att det är svårt och jobbigt att flytta, så vi vill få fram ett erbjudande som gör det lättare. Kanske genom att hjälpa till på olika sätt i flyttprocessen.
Helsingborgshem testar fyra nya modeller för få fart på flyttandet. Arkivbild.Bild: Hasse Holmberg / TT
Glesboddhetsförtur: Motsatsen till trångboddhet är den ensamma hyresgästen som sitter kvar i sin fyrarummare sedan familjen flyttat ut. Genom att ge den personen förtur i kön och gratis flytthjälp tror Helsingborgshem på att få fram lägenheter till de trångbodda.
– Det här handlar bara om dem som har en önskan att flytta till mindre. Det finns boende som stängt igen vissa rum för att slippa städa dem, men inte riktigt orkar ta tag i en flytt. Samtidigt har vi andra som verkligen hade behövt ett rum till.
Projektet startar i december och kommer successivt att byggas på. Sex månader efter start kommer man utvärdera varje snabbspår, för att se om det givit den effekt men vill uppnå.
Finns det inte de som glider bakåt i kön om ni erbjuder fyra grupper företräde?
– Det skulle man kunna tro, men eftersom dessa grupper lämnar en bostad så blir det ett nollsummespel. Examenspresenten är inte en regelrätt förtur, utan lite köpoäng. Jag kan inte se några förlorare, men vi måste titta mer på detaljerna. Det borde vara positivt att skapa större rörlighet på bostadsmarknaden när våra liv förändras snabbare, säger Sofie Wehlin.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen