Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Aldrig för sent att mötas över gränserna – här är beviset

Äldre svenskar möter äldre nyanlända. Kan det vara något? Maj-Britt Jensen var lite skeptisk till projektet. Nu hyllar hon det. Och Sabah Sheik Khalil är väldigt glad att hon gick med i det.

Youssef Alhrira, Sabah Sheik Khalil, Maria Deregren, Sala-aldin Hamid och tolken Maryam Kahwi under Seniorgruppens boulespel på Jutan.Bild: Mats Roslund
Skånska varvas med arabiska, teckenspråk och skratt.
Mogna män och kvinnor spelar boule inne på Jutan. Det är bara en av de tio träffarna som den nybildade Seniorgruppen har under hösten. Olika aktiviteter varje gång. Allt från guidad tur på Fredriksdal till föreläsning om konsumenträtt.
Individuell Människohjälp (IM) har tillsammans med Träffpunkt Söder och med hjälp av Arbetsförmedlingen tagit ett nytt grepp.
– Det görs många satsningar på integration för barn och ungdomar. Men inte mycket för äldre nyanlända. Det ville vi göra någonting åt, säger Martin Broms på IM.
Peter Lindqvist, verksamhetsutvecklare på Individuell Människohjälp, och Maj-Britt Jensen i glatt samspråk.Bild: Mats Roslund
Maj-Britt Jensen minns när frågan kom upp på Träffpunkt Söder, ett ställe hon ofta besöker. Nio äldre som bor i Sverige skulle bilda en grupp med nio äldre nyanlända.
– Vi var lite avoga, det var vi, säger Maj-Britt Jensen.
Sedan tänkte hon om.
– Om de nu kommer med en idé måste vi ge den en chans. Det är ju taskigt annars. Så jag gick in i det med öppna armar.
Resultatet lät inte vänta på sig.
– Jag är över 80, men hur gammal man är så lär man sig någonting hela tiden. Så är det faktiskt. Det har blivit mer positivt än vi kunde tro. Vi har fått så bra bemötande. De är så positiva och kramar om en när vi ses. Vi hade kanske taggarna utåt, men det är ju helt vanliga människor, säger Maj-Britt Jensen.
Vad har du lärt?
– En man i gruppen har en skottskada i ryggen och har svårt att sitta. Då har ju jag och vi det rätt bra ändå, även om vi är gamla.
Maj-Britt Jensen ger ett annat exempel:
– Vi kan säga: Lär er svenska så att ni kommer in i samhället. Men hur lätt är det om man är van vid arabiska?
Sala-aldin Hamid och Maria Deregren lärde känna varandra genom Seniorgruppen.Bild: Mats Roslund
Sådant har jag blivit ödmjuk inför.
Sabah Sheik Khalil, 62 år, är en av dem som nu lär sig svenska för invandrare. Hon flydde från krigets Syrien och efter en lång och svår resa via Turkiet, Grekland och Danmark kom hon hennes två döttrar till Sverige för två år sedan.
Sverige, ett land där folk är vänliga och välutbildade, ett land där hennes döttrar kan få en bra framtid. Den synen och det målet hade hon framför sig.
Den 28-åriga dottern är utbildad inom bank och finans, den 20-åriga dottern studerar nu svenska för att komma in på utbildningen till byggnadsingenjör.
Hennes tre söner är också välutbildade men är kvar i andra länder. Precis som hennes man, som hon hoppas snart får komma till Sverige.
Men var tar Sabah Sheik Khalil vägen i allt detta?
– Tidigare gick jag mellan skolan och hemmet. Sedan hände inget mer i min vardag, berättar hon.
Ända tills hon fick brevet från Arbetsförmedlingen och inbjudan till den nybildade Seniorgruppen.
– Jag är väldigt glad att jag gick med. Det har betytt mycket, absolut. Det är uppmuntrande att få träffa folk i min egen ålder.
Vad har du lärt dig av de svenska i gruppen?
Hon skrattar och säger:
– Tålamodet. Att de alltid är lugna.
Sabah Sheik Khalil tar fram en egenskap till:
– De har alltid ett glatt leende på läpparna, oavsett de hinder och problem de har. När jag ser dem får jag en väldigt bra känsla.
När Seniorgruppens tio höstträffar är till ända tänker hon gå till någon av kommunens 17 träffpunkter för att fortsätta möta svenskar och människor från jordens alla hörn.
– Absolut! Innan det här projektet kände jag inte till att träffpunkterna fanns.
Där kan hon fortsätta sin väg in i det svenska samhället.
– Mitt första mål är att lära mig svenska och integreras snabbt. Med tanke på att jag är 62 år kan det bli svårt att få ett arbete. I så fall vill jag gärna jobba ideellt som volontär.
Bild: Mats Roslund
Martin Broms och Peter Lindqvist på IM kan konstatera att satsningen på Seniorgruppen slagit väl ut.
– Vi möter många nyanlända som är frustrerade över hur svårt det är att lära känna svenskar. Och samtidigt är det väldigt få nyanlända på kommunens träffpunkter. Vi vill visa att integration inte behöver vara så svårt, säger Peter Lindqvist.
– Det behövs inte mycket för att göra stor skillnad, säger Martin Broms.
Gå till toppen