Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Mördarväxt hittad i Helsingborg – lägger sig som ett lock över dammar

För första gången har vattenkrassula i vilt tillstånd upptäckts i Sverige och nu drar länsstyrelsen ut för att utrota växten.

Sydfyrling , crassula-helmsii, från damm i Nya Zeeland.Bild: Urban River survey
I en dagvattendamm på Berga finns den. Vattenkrassulan. En vattenväxt som normalt växer vilt i Australien och Nya Zeeland men inte på våra breddgrader.
– Det här är en sådan här invasiv art som växter fort och sprider sig lätt. Vattenväxter är extra farliga eftersom de kan sprida sig genom vattensystemen, säger Nils Carlsson som arbetar med invasiva arter på Länsstyrelsen Skåne.
En invasiv art är en som fungerar väl i sitt vanliga utbredningsområde, i det här fallet på andra sidan jorden, men som när den sprids till andra delar av världen får en kraftig tillväxt som skadar ekosystemen. Exempel på sådana arter i Sverige är spansk skogssnigel alltså mördarsnigel, sjögull och jätteloka.
Vattenkrassulan är främst en flytväxt som sprider sig på olika vattenytor och bildar på så sätt ett täcke så att växter och djur under inte överlever.
– Om växten hamnar i en damm som är lämplig för grodor så lägger den sig som ett lock över och gör att inga grodor kan komma varken i eller upp och det kan bli så att den släcker ut det liv som levde där innan, säger han.
Det är så vitt Nils Carlsson vet första gången som växten hittats i vilt tillstånd i Sverige. Den har tidigare gått att köpa till trädgårdsdammar men det hoppas han att det ska bli stopp på nu. Länsstyrelsen i Skåne ska arbeta för att vattenkrassulan eller sydfyrling, som den också kallas, kommer med på den nationella listan med djur-och växter som inte får säljas.
– De flesta vet nog inte att det är på det här viset så det gäller också att allmänheten är uppmärksam och inte köper den här växten, säger han.
Att bekämpa invasiva arter är svårt och det är inte första gången sådana hittas i just Helsingborg.
– Spansk skogssnigel hittades utanför Påarp 1974 så ni är lite inkörsporten, säger Nils Carlsson.
Skämt åsido säger han, att det egentligen inte är så konstigt att nya arter hittas i Helsingborg.
– Ni ligger nära kontinenten samtidigt som vi rent allmänt har blivit fler människor, vi reser mer och har mer världshandel. Det har betydelse, säger Nils Carlsson.
Nu ska dock växten bort. Länsstyrelsen ska rensa dammen från vattenkrassulan. För att den inte ska spridas därefter finns en tydlig plan för vad som ska ske med den.
– Det kommer att grävas ned i ett djupt hål och det kommer att läggas massor över den. Då har den ingen chans att komma tillbaks, säger Nils Carlsson.
Att växten upptäcktes berodde på att någon från allmänheten rapporterat in den till Artportalen, Naturvårdsverkets databas för inrapportering av arter i landet, både djur och växter.
– Då började varningsklockorna att ringa på Artportalen och det är jättebra att allmänheten kan bidra på det här sättet.
Kanske gör det att spridningen i landet kan stoppas eller i alla fall begränsas. Hemligheten när det gäller att bekämpa invasiva arter är nämligen att agera snabbt innan de hunnit sprida sig för mycket. Då är det mycket svårt.
– Ja. Se på spansk skogssnigel. Jag hade inte velat försöka utrota den idag, säger Nils Carlsson.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen